Moravskoslezsko dostane z Evropské unie navíc 800 milionů

Ostrava – Vláda rozhodla, že přidá Moravskoslezskému kraji osm set milionů korun, které má k dispozici z Evropské unie. Peníze mají sloužit především na městskou dopravu, modernizaci škol a sociální služby. Jsou to mimo jiné finance, které měly jít původně do Ústeckého a Karlovarského kraje, avšak kvůli špatně připraveným projektům je tyto regiony nakonec nemohou čerpat.

Regionální rada Moravskoslezsko, která odpovídá za přerozdělování evropských dotací, nyní zjišťuje, na co konkrétně peníze uvolní. „Zjišťujeme, kde je financí nejvíce potřeba, jaká je poptávka, nakolik jsou projekty připravené,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek. Doplnil, že o konkrétním využití peněz pak úřad rozhodne v červnu.

Regionální operační program Moravskoslezsko dostal od roku 2007 do roku 2013 asi 19 miliard korun, s aktuálním navýšením to bude skoro dvacet miliard korun. Peníze dosud sloužily především na projekty dopravní, na zkvalitnění veřejných služeb, na rozvoj měst a venkova, posílení cestovního ruchu nebo regeneraci brownfields.

Vydáno pod