Z Frýdku-Místku odjel nákladní vůz plný leteckých pum

Frýdek-Místek – Policejní pyrotechnici dnes převezli letecké pumy z II. světové války z Frýdku-Místku do Ralska v Severních Čechách. Takové množství letecké munice převážejí pyrotechnici vůbec poprvé. Pumy, které transportovali, se našly v loňském roce v Moravskoslezském kraji.

Podle slov pyrotechnika Petra Osmančíka se jedná o liberní pumy, které mnohdy bývají osazeny chemickými zapalovači, které jsou velice citlivé, pro pyrotechnickou práci se velice obtížně deaktivují a jsou černou můrou všech pyrotechniků.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Dvě stě padesát kilo těžká americká letecká puma obsahuje víc než sto kilogramů trhaviny, a pokud vybuchne, střepiny se rozletí víc než kilometr daleko. Našli ji v prosinci 2011 v Dolní Lutyni na Karvinsku. Kromě ní dnes pyrotechnici naložili dalších osm nevybuchlých leteckých pum.  

„V loňském roce bylo na celém území státu nalezeno sedmdesát nevybuchlých leteckých pum, z toho sedmnáct bylo zde na území Moravskoslezského kraje. Je to výjimečné opatření, my jsme se snažili pumy shromáždit a převezeme je. Pro potřebu výcviku jsou vyhovující pumy stejné, tedy podobné ráže,“ uvedl Michal Dlouhý, ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR.

Leteckou munici pyrotechnici vykopali v Moravskoslezském kraji, převážně pak na Opavsku. Jedna je ale i z Jižní Moravy. Nejlehčí, sovětské pumy FAB 50, váží padesát kilo. A do Ralska putují taky německé bomby.

Pyrotechnici naložili letecké pumy na speciálně upravené nákladní auto vyložené pískem. Munice je tak zabezpečená proti pohybu.

Celý transport byl přísně střežený.

Přímo v Ralsku pak budou členové pyrotechnické služby policie nacvičovat bezpečnou likvidaci pum v trhací jámě.

Vydáno pod