Napříč Moravou se řítí závod luxusních aut

Brno - Moravou odpoledne projede nejznámější nelegální závod luxusních aut Gumball 3000, jehož trasa letos vede z Kodaně do Vídně. Sto špičkových vozů by mělo zamířit z Ostravy přes Brno do Mikulova nebo Břeclavi zhruba mezi druhou a pátou hodinou. Na účastníky milionářského závodu se připravuje i policie, závod je totiž spojený s porušováním předpisů a rychlou jízdou.

Účastníci Gumballu se během přejezdu z Krakova do Vídně nevyhnou Česku. Podle odhadů policistů budou potřebovat na projetí Moravy čtyři hodiny. Z Ostravy se dají po R 46 do Olomouce a Vyškova, kde se napojí na D1. U Brna by pak s největší pravděpodobností mohli pokračovat po R52 směrem na Mikulov. Mohou ale zvolit i druhou trasu po D2 přes Břeclav. „Přijmeme taková opatření, abychom byli připraveni na více variant,“ uvedl Petr Matoušek z jihomoravské dopravní policie.

Smyslem závodu není dorazit do cíle jako první, ale závod si co nejvíc užít. Soutěž milionářů a špičkových manažerů, kteří si krátí čas vyjížďkou po Evropě, je ale spojena s příliš rychlou jízdou a porušováním předpisů. V roce 2007 byl závod spojen i s tragédií v Makedonii. Jeden z řidičů srazil staršího muže, který na následky zranění zemřel.

Na účastníky milionářského závodu se proto připravuje i policie. „Využijeme veškerá práva, která máme stanovená zákonem, to znamená nejen udělení sankcí za případné překročení rychlosti, ale třeba i odstavení vozidel na 48 hodin,“ uvedl ředitel Dopravní policie ČR Tomáš Lerch. Nekompromisně proti účastníkům této i obdobných akcí postupuje policie v Německu, která v minulosti některé z vozů dočasně zabavila.

Letošní závod odstartoval v neděli v dánské Kodani a přes Švédsko a Finsko pokračoval do ruského Petrohradu. Přes pobaltské republiky pak trasa vedla do polské Varšavy a dále do Krakova, odkud dnes závodníci míří na Vídeň. V sobotu by měl závod skončit v monackém Monte Carlu.

V letošním ročníku závodu jedou nejluxusnější vozy světa neznámějších značek: Bentley, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari nebo McLaren. Celkem se závodu zúčastní sto luxusních vozů, mezi nimi i auto filmového hrdiny Batmana.

Skrz Moravu se řítí závod luxusních aut (zdroj: ČT24)