Majitel zkrachovalé firmy Interdecor se zpovídal před soudem

Frýdek-Místek - Až policejní eskorta přinutila majitele zkrachovalé firmy Interdecor Zbyňka Fabíka přijít k soudu. Podle žalobce připravil banku o sto padesát milionů korun. Peníze měl dostat pod záminkou smyšlených revitalizací panelových domů ve Frýdku-Místku.

Nechal se zavřít do psychiatrické léčebny, aby nemusel k soudu. Podle lékařů je ale Zbyněk Fabík zdravý. I přesto justici dál bojkotoval. Soudkyni došla trpělivost a poslala pro něj policisty.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Znalecký ústav potvrdil, že obžalovaný je schopen vnímat hlavní líčení,“ uvedla Lucie Böhmová, mluvčí Krajského soudu Ostrava.

Ještě před pěti lety Fabíkova firma Interdecor patřila ve Frýdku-Místku mezi úspěšné. Opravila řadu paneláků ve městě. Zároveň ale Fabík dlužil obchodním partnerům přes deset milionů korun. Situaci podle žalobce vyřešil podvodem.

„Na bance vylákal formou dvou úvěrů částku dvakrát sto padesát milionů. V tom prvním případě ovšem došlo k náhradě škody, protože peníze z druhého úvěru použil právě na uhrazení úvěru prvního,“ uvedl Martin Brzobohatý, státní zástupce.

V bance Fabík úzce spolupracoval s jednou z úřednic. Když podvod vyšel najevo, banka ji okamžitě propustila a dokonce zvažovala, že ostravskou pobočku zavře.

Z Fabíkovy firmy je dnes ubytovna.

Proces s Fabíkem naplánovala soudkyně na dva týdny. Pak by mohla vynést rozsudek.