Opava má asistenty prevence kriminality

Opava - Snížení kriminality, uklidnění situace v sociálně vyloučených lokalitách a pomoc pro bezdomovce, to je úkolem asistentů prevence kriminality v Opavě. Na starosti mají hlavně ulice v okolí městských ubytoven, ale i základních škol nebo parků. Na jejich činnost přispívá městu ministerstvo vnitra, které projekt asistentů testuje celorepublikově.

Elmir Šehovic pochází z Bosny a Hercegoviny, odkud před válkou odešel s rodiči. V Opavě žije dvacet let. Teď tady začal pracovat jako asistent prevence kriminality.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

„Za úkol mají dohled nad občanským soužitím, dodržováním veřejného pořádku,“ uvedl Jiří Lévay, mentor asistentů prevence kriminality.

Místo represe chtějí řešit prevencí. Projekt asistentů prevence kriminality vymyslelo ministerstvo vnitra. U nádraží Opava východ se cestující příliš nezdržují. V jeho blízkosti ale našli své místo bezdomovci. I těm se snaží asistenti nabídnout pomocnou ruku.

Mzda asistentů je hrazena z dotace ministerstva s tím, že město přispívá na jejich plat deseti procenty.

Asistenti prevence kriminality budou tady v Opavě pracovat do konce tohoto roku. Ministerstvo vnitra potom celý projekt vyhodnotí a rozhodne o jeho dalším fungování.

Vydáno pod