Přerov vystaví archeologické objevy z lokality u mostu

Přerov – Unikátní nálezy přerovských archeologů u Tyršova mostu, kde objevili skoro celý půdorys renesančního kostela svatého Marka a část základů školy Jednoty bratrské, jejímž posledním biskupem byl uctívaný Jan Amos Komenský, budou zanedlouho veřejně vystaveny.

Archeologický výzkum, který tam začal v minulém roce, skončí do konce května. Galerie města Přerov už připravuje výstavu nalezených exponátů, kterou chce otevřít od června. Expozice nazvaná Příběh jednoho místa seznámí návštěvníky s historií této lokality, která byla v minulosti duchovním centrem města.

Max Švabinský / J. A. Komenský
Zdroj: ČT24

„Do expozice zařadíme například historické knižní kování, soubor mincí z 15. až 19. století ze sedmnácti zemí střední Evropy, unikátní zlatou minci z Osmanské říše,“ uvedla vedoucí galerie Lada Galová. Mimořádný je také nález základů středověké hrnčířské pece v Mostní ulici. Vedle střepů našli archeologové i soubor cenných zdobených gotických komorových kachlů, které patří k nejkrásnějším ukázkám kamnářského řemesla v českých zemích té doby.

Tyršův most v Přerově
Zdroj: ČT24/Klub Za starou Prahu

Kopat se v lokalitě začalo v souvislosti se zahájením výstavby parkoviště, kterou vedení Přerova zatím odsunulo. Badatelé navrhují vytvořit na nalezišti parčík s informačními panely o historii Jednoty bratrské. „Objev pozůstatků zástavby Jednoty bratrské jednoznačně přesahuje regionální význam. Pro město mají nálezy v této lokalitě zásadní význam, neboť posunují naše znalosti o historii Přerova o kus dopředu,“ uvedl archeolog Zdeněk Schenk.

Vydáno pod