Startuje novoměstský Světový pohár, Češi doufají v úspěchy

Nové Město na Moravě - Jeden z vrcholů sezony mají před sebou čeští bikeři, které společně se zbytkem pelotonu čeká druhý díl série světového poháru v Novém Městě na Moravě. V závodech na domácí půdě, kde se pojede třetím rokem za sebou, nebudou chybět hlavní hvězdy Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink, Kateřina Nash nebo Tereza Huříková. Závody sledujte živě v pátek od 17:30 a v neděli od 11:30 na programu ČT sport.

Přihlášeno je celkem 695 závodníků ze 43 zemí. Pořádající Česká republika má druhou nejvyšší účast jezdců, s 59 bikerkami a bikery je druhá za Švýcarskem, které bude na Vysočině reprezentovat hned 89 jezdců. I přes tuto konkurenci prahnou domácí reprezentanti po úspěchu. „Přál bych si, aby bylo šest umístění do desítky,“ řekl reprezentační kouč Viktor Zapletal.

Vrcholem by měly být nedělní závody, ve kterých bude na startu olympijský vítěz Kulhavý, ale i třetí žena SP Kateřina Nash a další. „Kateřina už několik podobných závodů vyhrála a umístila se na stupních vítězů. Ondra Cink se při vstupu do kategorie mužů jeví velice dobře. Velmi dobře jel v Albstadtu Jiří Novák,“ vypočítal Zapletal.

Po delší době vidí slibnou naději v sobotním závodě juniorů. „Velké šance na úspěch má Jan Vastl. Bohužel má nyní virózu, ale snad se nám jej podaří dát dohromady, aby mohl navázat na umístění před týdnem v Albstadtu,“ připomněl Zapletal Vastlovo páté místo. Zapletal věří i sprinterovi Janu Fojtíkovi, který se představí v pátek. „Jezdí velice dobře. V Albstadtu byl pátý po kvalifikaci, potom je to už ve vyřazovacích závodech loterie,“ uvedl Zapletal.

Kateřina Nash: „Většina závodníků nemá šanci zažít závodění před domácím publikem. Světový pohár se jezdí pouze v několika málo zemích. Máme štěstí, že jde česká cyklistika výkonnostně nahoru a pořádá takové velké akce.“

Trať závodu je náročná, už v tréninku došlo k mnoha pádům. „Jde o specifickou trať; má kopec, což běžně nebývá, neboť se jezdí v centrech velkých měst. To by ale mělo našim želízkům vyhovovat,“ věří Zapletal. Hned ve středečním tréninku měla menší pád i Kateřina Nash, ale je v pořádku a natěšená na závod. „Ráda se do Nového Města vracím. Světový pohár doma… Většina závodníků nemá šanci něco podobného zažít,“ připomněla Nash.

Stejně jako ostatní se nemůže dočkat samotného závodu i Tereza Huříková. „Moc se těším. Ani jsem nechtěla jet z Albstadtu domů, byla jsem zvědavá, co pořadatelé připravili. Občas jsou na trati velmi těžké pasáže,“ připustila Huříková, jež loni načala svoji cestu zpět na vrchol. Sprint nepojede, chce být maximálně připravena na neděli. „Je fyzicky i časově náročný,“ vysvětlila Huříková.

V pátek zahájí celý program závody ve sprintu pod dohledem členky Mezinárodního olympijského výboru Hannah Burnsové. Ta má za úkol posoudit atraktivitu této disciplíny a odhadnout její další vývoj s výhledem na možnost zařazení do programu olympijských her v Riu de Janeiru 2016. V sobotu se pojedou čtyři závody cross country, obě klání elitních kategorií přijdou na řadu v neděli. 

Česká nominace pro závod v Novém Městě na Moravě v kategorii elite:

Muži: Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl, Ondřej Cink, Milan Spěšný, Jiří Novák, Kristián Hynek, Filip Eberl, Pavel Boudný, Matouš Ulman, Lukáš Sáblík.

Ženy: Kateřina Nash, Tereza Huříková, Jitka Škarnitzlová, Lucie Veselá, Pavlína Šulcová, Lenka Bulisová, Irena Berková.

Program SP:

Pátek 24. května: 16:45 - SP ve sprintu - kvalifikace, 18:00 - SP ve sprintu - finále.

Sobota 25. května: 11:15 - SP cross country - ženy do 23 let, 11:17 - SP cross country - juniorky, 13:30 - SP cross country - junioři, 15:30 - SP cross country - muži do 23 let.

Neděle 26. května: 11:30 - SP cross country - ženy elite, 14:00 - SP cross country - muži elite.