Vlčnovem o víkendu projede tradiční Jízda králů

Vlčnov - Dnešní den byl ve Vlčnově na Slovácku ve znamení posledních příprav na víkendovou Jízdu králů. Jejím hlavním aktérem bude tentokrát jedenáctiletý Ondřej Darek Franta. Ve slovácké vesnici se dnes uklízelo, pekárny chrlily tisíce typických slavnostních vdolečků, chystaly se slavnostní kroje včetně toho královského.

Vlčnovská Jízda králů začne v neděli krátce před polednem, a vzhledem k předpovědi počasí je pravděpodobné, že ji budou komplikovat dešťové přeháňky. Doprovodné akce jsou naplánovány na celý víkend, vystoupí tam především různé folklorní soubory z Uherskohradišťska.

Na královském koni pojede jedenáctiletý Ondřej

Letošního krále představili Vlčnovští tradičně už v lednu na krojovaném plese. Vybrali jedenáctiletého Ondřeje Dareka Frantu. „Těším se moc, trénoval jsem tancování, polku a valčík. Těžké to pro mě není, chodil jsem do Vlčnovjánku,“ prohlásil v lednu letošní vlčnovský král, který podle svých slov potřeboval nejvíce zapracovat na jízdě na koni. 

Starší chlapci nesou na ramenou budoucího krále
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pro rodinu je vždy velká čest, pokud se králem jízdy stane jejich syn. Rodina Frantových se velmi angažuje v oblasti folkloru a nákladů na náročnou tradici rodiče nelitují. Není výjimkou, že rodina krále částečně upravuje v souvislosti se slavností i svůj dům. Nezbytné je pak pohoštění pro celou ves.

Starosta Vlčnova Jan Pijáček o tradiční Jízdě králů (zdroj: ČT24)

Jízda králů je od roku 2011 součástí světového nehmotného dědictví UNESCO. „Doufám, že si Jízda králů i v budoucnosti zachová svoji archaickou podobu. Ta je ostatně i součástí dokumentace pro zařazení Jízdy králů mezi dědictví UNESCO,“ řekl starosta Vlčnova Jan Pijáček (ODS).

Původ vlčnovské Jízdy králů vykládají dvě různé legendy

Vlčnovská jízda patří mezi nejznámější folklorní události na Moravě a její kořeny sahají pravděpodobně až do pohanských dob. Tehdy šlo o vyhánění dobytka. Nejúspěšnější chlapec v této disciplíně se následně stal králem. Druhou legendou na téma historického původu jízdy je příběh o uherském králi Matyáši Korvínovi, který prchal před Jiřím z Poděbrad. Oblékl se do ženského kroje, aby se neprozradil svým vzhledem. Aby se mu podařilo utajit i svůj hlas, do úst si vložil růži.

Kde všude pořádají Jízdu králů?

Jízda králů bývá tradičně spojována s Vlčnovem, ale v současnosti ji udržují v celkem čtyřech lokalitách na Hodonínsku a Uherskohradišťsku. Jízda se pořádá ve Vlčnově, Kunovicích, Hluku a Skoronicích. V Kunovicích se tradice opakuje každé dva roky, v Kunovicích pouze každý třetí rok. Po revoluci se ji pokoušeli vzkřísit i v Hroznové Lhotě, kde ji v 90. letech několikrát jely i dívky. Ve Skoronicích se králem mohou stát i starší muži, typicky ale ve věku 17 až 28 let.

Vydáno pod