U Petrůvky roste nejvzácnější česká orchidej - vstavač mužský

Petrůvka (Luhačovicko) Los z kloubouku tentokrát štáb ČT vyslal do Petrůvky, obce mezi Slavičínem a Luhačovicemi. Nevelká obec a její okolí leží v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Mísí se zde lidové kultury Slovácka a Valašska, Petrůvka je totiž na pomezí mezi nimi. Na zdejších loukách roste mimo jiné i vstavač mužský, jedna z našich nejvzácnějších orchidejí.

V zimě Petrůvka přitahuje lyžaře i snowboardisty. Vlek tady vyrostl už v roce 1985. Protože ale vznikl uprostřed chráněného přírodního útvaru „U Petrůvky“, musel být později přemístěn o několik set metrů dále. Dnes je sjezdovka dlouhá zhruba 250 metrů. Stojí u ní také chata, kterou místní postavili v roce 2000. Turistům i místním lyžařům v zimě nabízí možnost posedět třeba s horkým čajem u krbu.

Co nabídnout má obec i v létě - vedle lyžařského areálu je v obci také střelnice. Podle webu obce se zde střelby pro veřejnost konají zhruba dvakrát do roka. V obci je také víceúčelové hřiště, na které místní chodí hrát třeba tenis.

Nejvíc turistů v létě vábí krása Bílých Karpat a chráněný přírodní útvar „U Petrůvky“. Právě teď jsou zdejší louky poseté rozmanitými druhy květin. Místní raritou je chráněný vstavač mužský, jedna z nejvzácnějších českých orchidejí. Vstavač kvete právě v tomto období.

Vstavač mužský (Orchis mascula) zvaný též horská orchidej je vytrvalá bylina z rozsáhlého rodu vstavač. V Česku je chráněna jako silně ohrožený druh. Patří k našim nejvzácnejším orchidejím. Proslýchá se, že orchidej si občas ordinoval sám Jára Cimrman.

Z kopců u obce je vidět na moravsko-slovenské pohoří s vrcholy Velká Javořina nebo Velký Lopeník, severní strana nabízí pohled na Vizovické vrchy.

V Petrůvce se daří také švestkám – podle místních díky vyšší poloze a optimálním podmínkám. Karel Hubáček má v sadu hned padesát stromů. Většina lidí trnky sbírá a pálí z nich slivovici. Daří se tady i oskeruším, které místní, jak jinak, používají na výrobu pálenky.

Tři minuty z... Petrůvky (zdroj: ČT24)