Ostravský soud potrestal stalking osmnácti měsíci

Ostrava – Podmínku na osmnáct měsíců dostala u ostravského soudu za stalking neboli nebezpečné pronásledování obdivovatelka skladatele Richarda Pachmana. Renáta Gonina ho přes tři roky obtěžovala esemeskami a maily, v počítači mu měnila hesla a mazala zprávy. Trestný čin nebezpečné pronásledování zná náš trestní řád teprve třetím rokem.

Umělci Richardu Pachmanovi posílala Renáta Gonina výhružné sms.

„Bylo období, kdy mi někdo zakládal falešné profily na sociálních sítích. Bylo období, kdy mi hustě chodilo množství vulgárních sms zpráv,“ uvedl Richard Pachman.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Než Richard Pachman kontaktoval policisty, uběhly tři roky. Pořád věřil, že ho anonym přestane obtěžovat. Zlom nastal, když se mu někdo naboural do emailu a změnil heslo.

„Byly zjištěny přístupy na konkrétní emailové adresy, na webové stránky, které se zabývají hackováním,“ uvedl Jan Janek, soudní znalec.

Svou tvář dvaatřicetiletá Renáta Gonina před kamerou ukrývala a rozsudek nekomentovala.

Od roku 2010, kdy i Česká republika uznala nebezpečné pronásledování jako trestný čin, už za něj padly desítky rozsudků. Například organizaci Bílý kruh bezpečí kontaktovaly čtyři stovky možných obětí.

Soudkyně Renátě Gonině navíc zakázala během osmnáct měsíců jakýkoliv kontakt se skladatelem. V opačném přídě by musela do vězení na tři měsíce.