Superpočítač dostal jméno Anselm

Ostrava – Ostravský superpočítač už zná své jméno. Ze šesti tisíc návrhů vybrala komise název podle nejstaršího dolu na území města. Bude se jmenovat Anselm. Nejvýkonnější počítač v zemi oficiálně zahájil provoz a za dva roky by se jeho výkon měl zdesetinásobit.

V dolu Anselm se začalo těžit uhlí v roce 1782. V současnosti je součástí hornického muzea Landekpark. První data z počítače Anselm začínají vědci dolovat právě teď. Jméno po prvním ostravském dolu mu navrhl Ondřej Dýšek, který je paradoxně z Prahy.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Mně se líbila spojitost historie a nové technologie. Hledal jsem nějaké historické jméno, které by se vázalo tady k regionu,“ uvedl Ondřej Dýšek, autor vítězného návrhu.

Výkon procesorů v tomto kontejneru odpovídá zhruba třem a půl tisícům notebooků. Je to ale jen desetina plánované kapacity.

Výstavba Národního superpočítačového centra má vyjít na téměř dvě miliardy korun. Už teď je ale superpočítač vůbec nejvýkonnějším výpočetním strojem v zemi. Výzkumníci o práci nouzi nemají. Zájem projevují jak vědci, tak firmy.

„Například vzduchové tunely se teď v automobilkách ruší a nahrazují se superpočítači. Velmi významná oblast je oblast bioinformatiky,“ uvedl Martin Palkovič, ředitel Národního superpočítačového centra.

První část superpočítače vyrobili ve Francii. Do Ostravy dorazil na konci března. Teď jej výzkumníci slavnostně spustili do běžného provozu.

„Vhodně doplňuje mapu výzkumu v České republice. Superpočítač je unikátní, ve střední Evropě takovýchto výkonných strojů není mnoho,“ informoval Petr Fiala, ministr školství.

Kontejnery uprostřed trávníku jsou ale jenom dočasné řešení. Už teď se nedaleko v areálu školy připravuje nové sídlo. 

Na budově stále ještě pracují dělníci. Desetkrát výkonnější superpočítač než je ten současný se v ní poprvé spustí za dva roky.