V Pravčicích se otevřelo zemědělské muzeum

Pravčice (Kroměřížsko) – Dnes poprvé se slavnostně otevřelo nové muzeum zemědělství v Pravčicích na Kroměřížsku. Expozice obsahuje traktory, pluhy i bryčky, nejstarší kusy jsou z osmnáctého století.

Muzeum vybudoval selský rod Netopilů. Právě ten totiž hospodaří v katastrech obcí Žalkovice, Pravčice, Stará Ves a Horní Moštěnice. Josef Netopil a jeho tři synové sbírají zemědělskou techniku již řadu let, aby však dokázali vybudovat opravdové muzeum, museli požádat o dotaci Evropskou unii.

„Jsme zemědělská rodina, tatínek začal stroje sbírat před 20 lety a mnohé z nich už jsou historické. Během posledních pěti let sbírka vyvrcholila, půjčovali jsme exponáty i na dožínky a velké výstavy, převozem však dostávaly zabrat. Rozhodli jsme se proto, že uděláme stálou expozici," řekl Petr Netopil.

Miliónovou dotaci nakonec získali díky projektu nazvanému Zemědělská technika našich dědů. Expozice tak představuje návštěvníkům stroje, nářadí a pomůcky, které používal sedlák během celého roku. K vidění je i vybavení gruntů a stodol.

„Nechybějí i exponáty z domácnosti jako jsou máselnice, hrnce či pračky," podotkl Netopil. Součástí expozice je pěstitelská pálenice s nejmodernější destilační kolonou. V muzeu se mohou návštěvníci seznámit i s historií šlechtění zemědělských plodin či s rodokmenem rodiny zachyceným od roku 1653. Nechybí samozřejmě ani traktory, bryčky nebo kočáry.

Muzeum má ambice pro další růst. Podle Marie Tesařové z místní skupiny Partnerství Moštěnka bude v budoucnu doplněno o prodejnu regionálních potravin a selský dvůr, kde si zájemci budou moci prohlédnout hospodářská zvířata a uvidí také něco z typické selské domácnosti.

Muzeum bude pro návštěvníky otevřeno během května až září, zájemcům nabídne i prohlídky s odborným průvodcem.