První finále skončilo pro Prostějov debaklem

Nymburk - Basketbalisté Nymburka suverénně vykročili za desátým titulem v řadě. V úvodním finále NBL porazili doma Prostějov 108:51 a ujali se vedení v sérii hrané na čtyři vítězství. Navíc si připsali nejvyšší vítězství v historii finálových duelů. Dosavadním maximem byl rozdíl o 39 bodů. Druhé utkání se bude hrát v neděli znovu v Nymburce.

Prostějov začal velmi dobře a rychle získal osmibodové vedení 13:5. Nymburku chvíli trvalo, než se po dvanáctidenní pauze dostal do tempa, pak ale šňůrou 21:3 odpověděl na úvodní prostějovský nápor.

Nymburk se snažil využívat toho, že Prostějov kvůli úzkému kádru musí šetřit fauly, a tak domácí hráli hodně přes pivoty na lehké koše zblízka. Navíc se rychlým přechodem do útoku pokoušeli hosty unavit.

„Na začátku na nás bylo vidět, že jsme během pauzy před finále trochu vyšli ze cviku. Pak jsme začali hrát lépe. I přes výsledek nejsem spokojený úplně na sto procent. Udělali jsme nějaké chyby v obraně i v útoku, ale zase nemohu chtít od hráčů víc. Především musíme udržet naši soustředěnost do dalších zápasů. Série ještě nekončí,“ řekl trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

To se dařilo, Prostějovu nevycházela hlavní zbraň střelba z dálky a už ve druhé čtvrtině ztratil s Nymburkem kontakt. Domácí už do poločasu utekli na 20 bodů, mohli hrát uvolněně a v poklidu jít za vítězstvím.

V prvním finále NBL Nymburk deklasoval Prostějov (zdroj: ČT24)

Ve druhé půli to již byla nymburská exhibice a ve třetí čtvrtině zaznamenali domácí dokonce 36 bodů. Nakonec Nymburk pokořil i hranici sta bodů, což se mu povedlo teprve podruhé za poslední čtyři finálové série, které všechny odehrál právě proti Prostějovu.

„Zápas se mi hodnotí velmi špatně, protože od začátku bylo jasné, že tempo Nymburka nemůžeme vydržet. Máme toho dost po čtvrtfinále a semifinále. Navíc se nám v první čtvrtině zranil Filip Šmíd, takže nám zůstalo jen torzo šesti hráčů. Šlo jen o to to nějak vydržet, abychom zápas dohráli, což na Nymburk nestačí,“ zhodnotil trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

Hned šestice nymburských hráčů zaznamenala dvouciferný počet bodů, nejvíce pak Houška, který si připsal 18 bodů. Na straně Prostějova byl nejlepším střelcem se 14 body Bohačík.

„Je to jen první ze čtyř vítězství, která potřebujeme k titulu. Je jedno, jakým rozdílem zápas skončil. Počítá se jen vítězství. Když dvakrát vyhrajeme o padesát, ale pak jednou prohrajeme, tak to nebude nic znamenat,“ řekl nymburský pivot Radek Nečas. „Vysoký rozdíl byl dán tím, že Prostějov pak svěsil hlavy. My naopak hráli naplno až do konce, protože jsme je chtěli unavit na zítřek, což se snad povedlo,“ dodal.

Výsledek 1. finále:

Nymburk - Prostějov 108:51 (19:14, 46:27, 82:43)

Nejvíce bodů: Houška 18, Hruban 12, Rančík 11, Efevberha, Benda a Palyza po 10 - Bohačík 14, Kohout a Marko po 11. Rozhodčí: Vyklický, Hošek, V. Lukeš. Fauly: 17:18. Trestné hody: 25/18 - 15/10. Trojky: 6:3.