Třetí den mikulčických oslav: duchovní na pódiu vystřídali hudebníci a tanečníci

Mikulčice – V Mikulčicích skončily třídenní oslavy 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. Nedělní program přilákal zhruba tři tisíce lidí. Zatímco v sobotu se konala duchovní část akce, dnes byly na programu hudební vystoupení a ukázky ze života Velkomoravanů.

V neděli se organizace programu ujalo především Masarykovo muzeum v Hodoníně. Od desíti hodin si pracovníci muzea pro návštěvníky připravili ukázky ze života obyvatel Velké Moravy a lidových řemesel. Během odpoledne vystoupili mužský sbor a cimbálová muzika z Mikulčic a slovenský rockový klávesista Marián Varga.

Nedělní program vyvrcholil v 15 hodin komponovaným hudebním a tanečním programem. Vedle účastníků z Mikulčic a Jihomoravského kraje vystoupili také hosté ze Slovenska, Řecka, Bulharska nebo Ruska. Dnes do areálu dorazily zhruba tři tisícovky návštěvníků. „Celkem třídenní Setkání kultur navštívilo šest tisíc lidí,“ řekl vedoucí památníku Slovanské hradiště František Synek.

Sobotní program překazilo počasí. Celý den s přestávkami silně pršelo, do Mikulčic tak místo odhadovaných deseti tisíc lidí dorazily jen zhruba dvě tisícovky návštěvníků. Největší zájem měli pravoslavní věřící o dopolední liturgii vedenou patriarchou Bartolomějem. Navzdory nepřízni počasí v pláštěnkách nebo s deštníky nad hlavami tiše stáli a modlili se více než dvě hodiny.

Cyrilometodějské oslavy vyvrcholí Dny dobré vůle

Mikulčické Setkání kultur zahajuje cyrilometodějské oslavy, které tradičně vyvrcholí Dny dobré vůle 4. a 5. července na Velehradě. Kromě dvou velkých duchovních událostí oslavuje Cyrila a Metoděje řada dalších kulturních akcí.

Soluňští bratři Konstantin, který v závěru svého života přijal jméno Cyril, a Metoděj přišli v roce 863 do střední Evropy hlásat křesťanskou víru. Ovlivnili nejen duchovní, ale také každodenní život. Obyvatelům Velké Moravy nabídli srozumitelné písmo, jazyk a v podobě prvního občanského zákoníku také základy právního systému.

Vydáno pod