Doma, nebo vůbec. Znojmo si zajistilo postup do první ligy. Pro svůj stadión chce výjimku

Znojmo - Znojemští fotbalisté si poprvé v historii vybojovali postup do první ligy. Jihomoravané v dnešním utkání 29. kola druhé ligy porazili doma Most 3:0 a kolo před koncem soutěže mají jistotu, že neskončí v tabulce hůře než druzí. Klub však zatím neví, kde - a jestli - bude nejvyšší soutěž hrát, neboť jejich stadion nesplňuje prvoligové parametry.

Znojmu stačila k definitivě postupu i remíza, tým trenéra Leoše Kalvody se ale v posledním domácím utkání sezony rozloučil s fanoušky vítězstvím. Most bojující o záchranu favoritovi vzdoroval celou první půli a ve 33. minutě měl dokonce blízko k vedoucí trefě. Domácího gólmana Hrubého zachránila po standardní situaci branková konstrukce.

Do druhé půle vstoupilo Znojmo mnohem aktivněji a brzy se dočkalo odměny v podobě vítězného gólu. V 52. minutě se po centru prosadil hlavou Heinz a připsal si osmý gól v desátém utkání za Znojmo.

Rozhovor s Markem Heinzem a Leošem Kalvodou (zdroj: ČT24)

Domácí se uklidnili a za dvanáct minut přidali druhý gól. Po Heinzově centru přiťukl Mudra míč k Lackovi a ten překonal Belaně. Stejný hráč pak v 86. minutě svým druhým zásahem v utkání zpečetil znojemský postup a po závěrečném hvizdu mohl se spoluhráči začít s oslavami.

Samozřejmě budou probíhat nějaké oslavy, kluky určitě neuhlídám a zároveň bych je ani nechtěl hlídat. Musí ale myslet na to, že nás čekají ještě dvě utkání,„ uvedl  kouč Kalvoda. “Hned to další v Olomouci je pro mě osobně hodně důležité, je to takový vrchol sezony. Abych to řekl jinak, tak je to velice prestižní utkání. Doufám, že to kluci nevypustí," řekl Kalvoda směrem k duelu na půdě HFK Olomouc, kde dříve trénoval.

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Znojemští hráči si ale oslavy chtějí vychutnat. „Trenér nám povolil jen jedno pivo, ale já pořád tajně doufám, že nám jich povolí víc. Budeme hrát ještě o první místo, rozhodně nechceme nic vypouštět. Ale postup oslavíme,“ uvedl kapitán Todor Jonov.

Znojemští nyní musejí vyřešit hlavně to, kde první ligu hrát. Jejich stadion totiž nesplňuje podmínky pro nejvyšší soutěž a Ligové shromáždění zamítlo žádost klubu o udělení výjimky. Znojmo ale o výjimku požádalo znovu.

Rozhovor s Matúšem Lackem a Todorem Yonovem (zdroj: ČT24)

V neděli si mohou zajistit postup do první ligy také Bohemians Praha 1905. „Klokanům“ k tomu stačí doma proti HFK Olomouc uhrát bod, neboť třetí Sokolov dnes prohrál v Karviné 0:1.

Zatímco Most si trochu zkomplikoval cestu za udržením, záchranu si naopak definitivně pojistily hned tři týmy. Táborsko se udrželo díky výhře 3:1 nad Žižkovem, Vlašimi i Bohemians Praha stačil bod po vzájemné remíze 2:2. Střížkovský celek potvrdil pověst remízového „krále“, když v 28 zápasech dosáhl už na šestnáctý nerozhodný výsledek.

Rozhovor s prezidentem klubu Otou Kohoutkem (zdroj: ČT24)

1. SC Znojmo - Baník Most 3:0 (0:0)

Branky: 64. a 86. Lacko, 52. Heinz. Rozhodčí: K. Hrubeš - Pelikán, Pilný. ŽK: Mudra, Buchta, Hříbek - Novotný, Procházka, Ibragimov, Klavík. Diváci: 1 215.

Znojmo: Hrubý - Hříbek, Jonov, Hnaníček, Mudra - Buchta, Lacko - Helísek, Nepožitek (83. Ševčík), Cihlář (74. Okleštěk) - Heinz (87. Švarc). Trenér: Kalvoda.
Most: Belaň - Novotný, Lafrance, Žižka, Řehák - Vojta, Procházka, Kotlan (80. Pilař), Rosendo (61. Musiol), Ibragimov (57. Šraga) - Klavík. Trenér: Busta. 

Vydáno pod