Americký skladatel Philip Glass vystoupí v Ostravě

Ostrava – Skladatel Philip Glass se chystá do Ostravy, půjde o jeho první koncert v České republice. Koncert The Philip Glass Ensemble proběhne 16. sprna v rámci festivalu Ostravské dny nové hudby.

Philip Glass, jeden z nejznámějších minimalistických skladatelů, předvede své umění v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Ten má ale značně omezenou kapacitu, pouhých 1400 míst.

„Slyšet živě dílo Music in Twelve Parts s autorem, který se provedení sám aktivně účastní jako hráč na keyboardy, je příležitostí, jež se člověku může naskytnout jen jednou v životě," řekla za pořadatele Kristýna Konczyna. Skladba je dlouhá pět hodin a orchestr ji s přestávkami odehraje celou.

Philip Glass se narodil v roce 1937 a společně se Stevem Reichem, Terrym Rileyem, Johnem Adamsem a Michaelem Nymanem patří k současné americké špičce. Mezi jeho nejznámější díla patří hudba k filmům Hodiny nebo Kundun.

Music in Twelve Parts (1971–74) Philipa Glasse patří mezi stěžejní díla 70. let a sám Philip Glass ji považuje za vyvrcholení svého minimalistického období. Dráhu nejslavnějšího žijícího skladatele současnosti odstartovala právě tato pulzující pionýrská skladba, která přímo předchází spolupráci s Robertem Wilsonem na opeře Einstein on the Beach. 

Mezi účinkující Glassova sedmičlenného ansámblu patří Jon Gibson (skladatel, saxofonista a flétnista) i fascinující  sopranistka Lisa Bielawa. Hudebním ředitelem je všestranný hudebník  a producent Michael Riesman. Do Ostravy přijede ansámbl z vystoupení na festivalu v Edinburghu.

Ostravské dny nové hudby, které slouží ke vzdělávání soudobých autorů, se od 12. do 31. srpna budou konat posedmé. Od 16. srpna bude součástí programu i Festivalu nové a experimentální hudby.

Akce se zúčastní umělci z České republiky, Číny, Jižní Afriky, Kanady, Lotyšska, Maďarska, Nizozemí, Německa, Iránu, Irska, Izraele, Polska, Slovenska, Španělska, USA a Velké Británie.