Dobrovolníci vyčistili o víkendu řeku Moravu od odpadů

Olomouc – Ochranáři životního prostředí vyrazili o víkendu čistit řeku Moravu v Litovelském Pomoraví. Z řeky vytáhli přes 120 pytlů odpadu.

„Řeka prošla očistou během tradiční akce s názvem Pet, která se letos uskutečnila pošesté. Ochranáři společně s vodáky vytahali z koryta řeky protékající národní přírodní rezervací pet lave, igelity i pneumatiky,“ řekl Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu.

Do akce se zapojilo pětadvacet vodáků a milovníků přírody. „Akce Pet je věnována plavbě po řece Moravě spojené s jejím čištěním, a to v úseku mezi Litovlí a Horkou nad Moravou," doplnil Krejčí.

Tento úsek je součástí Národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy. Rozdíl je podle Krejčího patrný na první pohled. „Je vidět, že naše dlouhodobé úsilí má smysl, neboť Morava je oproti předchozím letům výrazně čistší. Postupně se nám podařilo snížit zaneřádění koryta umělohmotným odpadem," dodal Krejčí. V akci hodlá pokračovat i v budoucnosti.

Pet lahve a další odpad každoročně do národní přírodní rezervace přinesou jarní zvýšené průtoky, které z povodí splaví nepořádek nezodpovědných lidí.

Akci podporuje také Správa CHKO Litovelské Pomoraví, jejíž příspěvek pokrývá přímé náklady jako je zapůjčení lodí a vodáckého vybavení či nákup pytlů a rukavic. O odvoz sesbíraného odpadu na skládku se postaralo Povodí Moravy, které je správcem toku.