Zlín Film Festival letos představuje dánskou tvorbu pro děti i dospělé

Zlín – Adaptace pohádek Hanse Christiana Andersena nebo snímky Larse von Triera a Thoma Vinterberga představí 53. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Festival zahájila v deset hodin dopoledne slavnostní projekce, vyvrcholí pak v pátek slavnostním udílením festivalových cen.

Dánské snímky v posledních letech bodují na Zlín Film Festu skoro pokaždé. „Dánové dokážou pojmout všechna témata. Navíc točí filmy pro děti, ne jen o dětech,“ vysvětlila programová ředitelka Markéta Pášmová. Festival nabídne v rámci bloku nazvaného Pohádky tisíce a jedné noci adaptace Andersenových pohádek, fantasy snímky, ale také příběhy ze současnosti.

Pozvání do Zlína přijal například Pelle Hvenegaard, představil hlavního dětského hrdiny oscarového filmu Pelle Dobyvatel. Nevšední příběh o švédských emigrantech v Dánsku na konci 19. století učaroval oscarové porotě v roce 1988.

No comment: zahajovací den zlínského festivalu (zdroj: ČT24)

Dánský herec Cyron Melville ve východomoravské metropoli uvede hned několik snímků – Timetrip, You & Me Forever, Fighter a především Love & Rage režiséra Mortena Gieseho, ve kterém ztvárnil hlavní roli.

Zahajovací ceremoniály zažije Zlín hned dva. V deset hodin ve Velkém kině dětskou část festivalu odstartovala mezinárodní premiéra kanadského snímku Pee-Wee: Zima, která změnila můj život režiséra Erica Tessiera. Zahajovacím filmem večerního programu bude Nono, Zigzag Kid. Promítání snímku režiséra Vincenta Bala začíná ve 20 hodin ve Velkém kině.

Rozhovor s programovou ředitelkou Markétou Pášmovou (zdroj: ČT24)

Program akcí na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež

„Letos festivalová porota udělí ceny ve čtyřech soutěžních kategoriích – filmy pro děti a mládež, krátké animované snímky, evropské debuty a studentské snímky. Ty budeme letos oceňovat poprvé,“ řekla Pášmová.

O hlavní cenu v sekci filmů pro mládež bude bojovat i snímek České televize Klukovina, který je součástí cyklu Nevinné lži. „Díl Klukovina jsme do Zlína nominovali vzhledem k námětu, protože jeho protagonisty jsou žáci základní školy,“ vysvětlil ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa. O cenu pro nejlepší hraný film pro děti se uchází i nová pohádka České televize Kovář z podlesí, která je aktuálně v kinech.

Členové poroty

O vítězi mezinárodní soutěže festivalu bude rozhodovat i několik zahraničních porotců. Hlavní hvězdou mezi nimi je dánský režisér Per Holst, několikaletý šéf slavných kodaňských studií Nordisk. V porotě dále zasedne i televizní tvůrce Pavel Jandourek, jehož diváci České televize znají třeba z Cestománie. Půvabnou část celkem šestičlenné poroty zastupuje jediná žena – slovenská herečka Danica Jurčová.

Ve středu na náměstí Míru přijedou postavičky z večerníčků

Středa bude zasvěcená České televizi a představení nového dětského kanálu ČT :D. Na náměstí Míru v centru Zlína se tradičně objeví pohádkové postavičky jako Bob a Bobek, Křemílek a Vochomůrka nebo Večerníček spolu s herci a tvůrci pohádek Dvanáct měsíčků, Šťastný smolař, O pokladech nebo nové pohádky Kovář z podlesí.

„Pro děti bude připravený stan ČT :D s novými večerníčky, které se objeví na podzim ve vysílání dětského kanálu ČT :D. Pomocí obrazovek se děti podívají, jak se natáčejí Zprávičky, v přenosovém voze České televize si prohlédnou techniku a zázemí pro natáčení z terénu,“ informovala mluvčí ČT Michaela Fričová.

Festival vyvrcholí v pátek slavnostním vyhlášením vítězných filmů a předáním cen. Tvůrci je přeberou ve velkém sále zlínského kongresového centra. Předem je známé jen to, že letos Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež získá Jitka Molavcová. ČT na festivalu nabídne její tři díla - Malý televizní kabaret, O bílé paní a Toulavý Engelbert.

Jitka Molavcová a Jiří Suchý
Zdroj: ČT24/Divadlo Semafor

S Filmpasem do kina za desetikorunu

Festivalový pas si i letos mohou zájemci koupit za 120 korun. Milovníkům filmů umožní vstup na dvě projekce denně, vstupné na jeden snímek je tak vyjde na desetikorunu místo standardního vstupného 40 korun. Vstupné se platí jen na odpolední projekce, ty dopolední jsou pro všechny zdarma.

Kde si pořídit Filmpas?

  • V pokladnách Golden Apple Cinema (Zlaté jablko, nám. Míru) od 20. května denně
  • V pokladnách Velkého kina (nám. Práce) rovněž od 20. května (kromě víkendů)
  • V potravinách ENAPO na ulici J. A. Bati v továrním areálu od 20. května ve všední dny od 6 do 18 hodin a v sobotu dopoledne. Pokud jste vlastníkem klubové karty Bambule, řekněte si na pokladnách o 20% slevu na vstupenku nebo 30% slevu právě na Filmpas.

(zdroj: 53. ročník Zlín Film Festival 2013)

Téma Zlín Film Festivalu v UvR (zdroj: ČT24)