Mikulčický festival bilancuje: tržby prodejcům zkazilo počasí

Mikulčice - Sobotní déšť a nedělní vítr nepřipravily zrovna ideální počasí pro mikulčický festival Setkání kultur, který připomněl 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu. Zatímco návštěvníci byli programem většinou nadšeni, prodejci až tak spokojení nejsou. Počasí jim prý zkazilo tržby.

„Bylo tady velmi málo lidí, a to kvůli špatnému počasí. Určitě jsme očekávali víc lidí i lepší počasí,“ připouští prodejkyně Petra Ševčíková, jejíž stánek lákal k nákupu preclíků, koláčů a dalšího čerstvého pečiva. Ačkoliv v neděli konečně přestalo pršet, mnoho zájemců si návštěvu Cyrilometodějských oslav rozmyslelo kvůli silnému větru. Část koláčů si pak paní Ševčíková opět odvezla domů.

„Očekávali jsme, že tu bude, lidově řečeno, kšeft,“ přiznává se Josef Šalša. Podle něj byl pátek jen pozvolným rozjezdem celého festivalu, až o víkendu se návštěvnost trochu zlepšila. I díky tomu Šalša tvrdí, že úplné zklamání to pro obchodníky nebylo. Setkání kultur přilákalo do Mikulčic asi sedm tisíc návštěvníků, organizátoři jich ale čekali dvojnásobek. Prodejci občerstvení se proto zásobili, své zboží si ale z části odvezli zpátky na sklad.

„Veškeré přípravy přišly vniveč, bylo to zbytečné. Hůř jsou na tom ale pravděpodobně v hospůdkách, kde navařili porce meníček a neměl si je kdo koupit,“ myslí si Martina Výmolová, jejíž obchod s potravinami kvůli festivalu prodlužoval otevírací dobu. Narozdíl od pohostinství své naskladněné zboží ale bez problémů prodá později.

Mikulčice se po oslavách postupně vracejí do normálu

Tisíce návštěvníků dnes v mikulčickém památníku nahradily desítky dělníků. Postupně rozmontovávají pódia a uklízí zázemí festivalu. Ze Slovanského hradiště tak zmizí i poslední připomínky třídenního Setkání kultur. „Návštěvníků přišlo méně, než jsme čekali. Prší i nyní při úklidových pracích,“ smutně konstatuje jeden z pořadatelů František Synek. Účastníci festivalu si ale celou akci pochvalují: „Rok co rok tu pořádáme vystoupení sboru. Velice si vážíme díla Cyrila a Metoděje. Dali nám písmo, bez kterého národ nemůže existovat,“ vysvětluje svůj respekt k Cyrilometodějským oslavám Dimitr Christov, předseda organizace sdružující Bulhary žijící v Evropě.

No comment: úklid mikulčického areálu (zdroj: ČT24)

Zatímco katolíci si cyrilometodějský svátek připomenou až začátkem července, víkendový festival svým načasováním odkazoval spíše k pravoslavné dataci. Organizátoři čekali, že například na sobotní bohoslužbu za účasti konstantinopolského patriarchy Všesvatosti Bartoloměje dorazí až deset tisíc poutníků. Kvůli nepříznivému počasí jich přišly pouze dvě tisícovky. Jihomoravský kraj přitom na oslavy vyčlenil deset milionů korun.

Oslavy letošního 1150. výročí ale Setkáním kultur nekončí. K příležitosti příchodu Konstantina a Metoděje na Moravu se koná i řada výstav nebo koncertů. Mezi ty nejbližší patří koncert duchovní hudby k poctě obou věrozvěstů, který rozezní kostel ve Vranově u Brna v neděli 2. června. Hlavní část letních oslav se z Mikulčic přesune na Velehrad.

Vydáno pod