Spoluautor rekonstrukce Horního náměstí odmítá výměnu lamp

Olomouc - Pražský architekt Petr Hájek, který je spoluautorem projektu rekonstrukce Horního náměstí v Olomouci, nesouhlasí se záměrem radnice vyměnit v historickém centru města pouliční lampy. Už se kvůli tomu obrátil na primátora města Martina Novotného.

Radnice se rozhodla vyměnit veřejné osvětlení na Horním náměstí po dvanácti letech. Lamy, které tam jsou od poslední rekonstrukce, neposkytují podle odborníků dostatek světla. Spory se o to vedou už od jejich instalace v roce 2001.

Hájkovi se nelíbí, že město chce na Horní náměstí umístit lampy Philips Urbanstar, které mají po dokončení rekonstrukce osvětlovat sousední Dolní náměstí. Architekt míní, že vhodnější jsou lampy původně navrhované jeho ateliérem, které se v roce 2001 nelíbily některým radním a památkářům a byly nahrazeny svítidly typu Thorn, což byl podle Hájka kompromis.

Oloumouc
Zdroj: ČT24/olomouc.eu

„Nesouhlasím s tím, aby bylo osvětlení na Horním náměstí vyměněno za typ navržený pro Dolní náměstí,“ uvedl Hájek, který primátora požádal o další informace a schůzku. „Doufám, že se podaří najít řešení. Teď však hrozí, že bude zásadně poškozena architektonická kvalita přestavby vzešlé ze soutěže v roce 1995,“ míní Hájek.

Hájek je přesvědčen, že bez souhlasu autorů projektu město nemůže nic měnit. „Pokud by se tak stalo, budeme se bránit. Mohlo by jít o porušení autorských práv,“ zdůraznil architekt.

Horní náměstí chce radnice vybavit novými lampami nejpozději příští rok, bude to stát několik milionů korun. Nové lampy Philips Urbanstar vydávají mnohem více světla než původní, avšak podle primátora Martina Novotného by zároveň neměly narušit původní koncepci, která klade důraz na osvětlení historických domů lemujících Horní náměstí.

Za třiatřicet lamp Thorn radnice před dvanácti lety zaplatila devět milionů. Slabé světlo oslepilo při zahájení zkušebního provozu strážníkům bezpečnostní kamery. Radnice musela koupit nové. Odborníci poté změřili intenzitu světla a potvrdili, že lampy málo svítí.

Vydáno pod