Skládku v Kopřivnici přikryje speciální poklop

Kopřivnice - Unikátní metodu likvidace nebezpečné skládky zvolili v Kopřivnici. Téměř třicet tisíc tun kalů, ropných látek a dalších odpadů přikryje speciální poklop z betonu a fólie, který zamezí průtoku spodních vod skládkou a tím i vyplavování nebezpečných látek. Práce mají být hotovy do léta.

Je slyšet hluk, vibrace, vidět tekutý beton. Plocha na okraji Kopřivnice vypadá jako stavba výrobní haly nebo supermarketu. Ve skutečnosti se ale řeší hříchy minulosti. Speciální vibrační souprava staví podzemní stěnu, která má utěsnit dávnou skládku nebezpečných odpadů.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Radní nechali oblast před dvěma lety prozkoumat. Výsledky rozborů potvrdily to, co říkali pamětníci: stará skládka je plná nebezpečných odpadů.

„Byly nalezeny ropné látky, polyaromáty a v menší míře některé těžké kovy,“ uvedla Lucie Petříčková, mluvčí MěÚ Kopřivnice.

Skládka o rozměrech přibližně dvou fotbalových hřišť vznikla před padesáti lety. Přestože ji z velké části naplnila automobilka Tatra, radnice na konkrétního viníka neukázala. Její utěsnění se tak platí z veřejných peněz.

Odvoz a likvidace třiceti tisíc tun odpadů by ale byly příliš náročné, přednost tak dostala unikátní metoda utěsnění pomocí až patnáct metrů hluboké stěny a silné fólie se zeminou na povrchu. Stejným způsobem se řešila třeba skládka průmyslových odpadů v neratovické Spolaně.

Ze třiceti dvou milionů korun zaplatí stát devadesát procent. Přestože okolo přibývají rodinné domy, na povrchu skládky se po dokončení obřího poklopu stavět nebude. Vznikne na ní malý parčík.