Houslista Augustin Dumay koncertoval na Janáčkově máji

Opava – Českou premiéru houslového koncertu slovenské skladatelky Ľubice Čekovské slyšeli včera v Opavě návštěvníci festivalu Janáčkův máj. Houslový part nastudoval jeden z nejlepších evropských houslistů – Francouz Augustin Dumay. Doprovodila ho Slovenská filharmonie, kterou řídil francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

Se slovenskou skladatelkou Ľubicou Čekovskou se znají už léta. To ona slavnému houslistovi navrhla, aby nastudoval její houslový koncert. 

„Je to velmi těžký koncert, musel jsem hodně cvičit a je to těžké i pro orchestr,“ uvedl Augustin Dumay.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Těsně před koncertem orchestr zkoušel akustiku v sále a Augustin Dumay ještě přehrával některé momenty přímo dirigentovi.

Kariéra francouzského houslisty začala v desíti letech na pařížské konzervatoři. Pak už studoval jen u soukromých učitelů.

„Housle jsou velmi těžký nástroj, když na ně chcete hrát opravdu dobře, nemáte vlastní život. Vaším životem jsou housle,“ komentoval svou životní cestu Augustin Dumay.

A i nástroj má Augustin Dumay opravdu vzácný. Jeho housle byly vyrobeny v roce 1744 a před ním na ně hrál legendární ukrajinský houslista Leonid Kogan.

Augustin Dumay se věnuje také dirigování. Od roku 2011 je šéfdirigentem orchestru v Osace.

Augustin Dumay spolu se Slovenskou filharmonií dnes ráno odcestovali do Prahy. Stejný koncertní program zahrají na festivalu Pražské jaro.