Vláda rozdělila mezi šest regionů nevyužité finance z jiných programů

Olomoucko – Olomoucké hejtmanství by chtělo využít stamiliony, které nečekaně získal Regionální operační program Střední Morava, hlavně na opravu silnic. Vláda totiž mezi šest regionů rozdělila nevyužité finance z jiných programů. Střední Morava je tak bohatší asi o šest set milionů korun. Kraj teď musí přichystat projekty, na které chce peníze využít.

Díry v silnici jsou vidět i z leteckých snímků. Podobně to vypadá na mnoha místech v Olomouckém kraji. Běžnou praxí je po zimě opravit výtluky a za rok je tu mít znovu.

Teď se možná objevilo řešení. Regionální operační program Střední Morava totiž neplánovaně dostal šest set milionů korun. Peníze bude moci využít Olomoucký a Zlínský kraj, a to na vzdělávání, sociální integritu, ekologickou dopravu nebo právě na silnice.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Projekty jsou připravené. Jediným problémem ale zůstávají zase peníze. Kraj totiž musí doplatit patnáct až třicet procent z každé investice.

Asi tříkilometrový úsek z Dubu nad Moravou směrem na Prostějov je v havarijním stavu. Právě na opravu této silnice by se mohly využít nově získané miliony. Doporučená rychlost je tady jen šedesát kilometrů za hodinu. A v kraji rozhodně není jediná.

„Je to oblast kolem Olomouce, na horách, Drahanská vysočina, Potštátsko, Šumpersko, prostě tam, kde je to klimaticky náročné a kde je silnější doprava,“ uvedl Drahomír Babnič, ředitel Správy silnic Olomouckého kraje.

Vláda rozdělila přes tři a půl miliardy korun mezi celkem šest regionů. Nejvíc peněz putovalo na sever Moravy do programu Moravskoslezsko.