Unikátní fond Šavrdových byl na dvě hodiny zpřístupněn v ostravském archivu

Ostrava – Jen na dvě hodiny zpřístupnil ostravský archiv dokumenty mapující život Jaromíra a Dolores Šavrdových. Unikátní fond daroval archivu syn s vnučkou. Motáky z vězení, složky StB a další písemnosti dokazují, že boj s režimem byl pro ostravské chartisty o něco těžší než pro ty ostatní.

Psal z několika věznic po trýznivých výsleších, často od krve a s obavami, zda se jeho dopisy k někomu dostanou. Dnes si je mohli lidé poprvé přečíst v rukavičkách.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Jaromír Šavrda, jeden z hrstky disidentů na Ostravsku, prožil velkou část života s StB v patách a perzekuce se nevyhnula ani jeho rodině. Kvůli šíření literatury a vlastních názorů.

Krušné chvíle mu pomohla překonat rodina i domácí mazlíčci. Kočky se objevovaly v dopisech do vězení, na diplomech z výstav i v jeho próze.

Pádu režimu se nedožil. Zemřel na následky věznění před pětadvaceti lety – 2. května 1988. Při první oficiální návštěvě Ostravy vedly první kroky prezidenta Václava Havla právě k hrobu Jaromíra Šavrdy. S Dolores Šavrdovou se přátelé rozloučili loni v červenci.

Přes tři metry šanonů mapující život obou manželů teď ostravští archiváři seřadí a roztřídí. Badatelům je zpřístupní až za rok.