Berdych: Aspoň nemusím příští rok tolik obhajovat

Paříž - Tomáš Berdych si po vyřazení s Gaëlem Monfilsem v prvním kole French Open nechtěl stěžovat po vyřazení v prvním kole grandslamového Roland Garros na los. V Paříži prohrál s bývalou světovou sedmičkou, která se vrátila po zranění a na šampionátu startovala s divokou kartou, v pěti setech.

„Je to tenis, prohra jako každá jiná,“ řekl Berdych po utkání, v kterém už prohrával 0:2 na sety a málem zápas otočil, ale nakonec po čtyřech hodinách a třech minutách odešel smutný po prohře 6:7, 4:6, 7:6, 7:6 a 5:7. „Dělal jsem, co jsem mohl. V pátém setu jsem měl jednu šanci, co jsem neudělal, to je všechno,“ poukázal Berdych na šestou hru rozhodujícího setu, v které vedl 40:0 a pak měl ještě výhodu při podání Francouze, ale servis mu nevzal.

„On měl taky jednu šanci a proměnil ji. A o tom to bylo,“ konstatoval šestý hráč světa. Monfils byl na první kolo Roland Garros nepříjemný soupeř. Je sice nyní 81. v žebříčku, ale v roce 2008 hrál v Paříži semifinále a předloni byl sedmý na světě. „Je to nová zkušenost. Vrací se po zranění, nemá žebříček, není nasazený, ale hraje dobře, tak to je. Příště ho dostane někdo jiný, někdo jiný ho porazí,“ řekl Berdych.

Sedmadvacetiletý Berdych se za stavu 0:2 zvedl a zápas obracel. Ve vyrovnaném boji ale nakonec padl. „Bylo to o pár bodech. Teď vyloženě nevidím, co se přesně kdy a jak stalo. Bral bych to podle toho, jak zápas vypadal. A myslím, že to nebylo tak špatné,“ řekl. Vyřazení pro něj bylo zklamání, ani zdaleka se nepřiblížil svému cíli. „Spokojen bych na turnaji byl od semifinále dál,“ doplnil.

Na grandslamech drží Berdych neslavnou bilanci - od roku 2007 vypadl jednou ročně na některém vždy už v 1. kole. „Aspoň nemusím příští rok tolik obhajovat,“ řekl trpce Berdych. „Nejsem rád, že tady sedím po prohraném zápase. Když řeknu, že to bylo atypický, všichni řeknou, že si stěžuju na hráče. Takhle to prostě je: hrál jsem s Monfilsem v prvním kole a prohrál. Stane se, to je celý,“ řekl.

Vydáno pod