ČT: Žádná SMS zpráva s Dahlgrenovým přiznáním neexistuje

Brno - Američan Kevin Dahlgren podezřelý z vraždy rodiny v Brně-Ivanovicích SMS zprávu s přiznáním nikdy neposlal. ČT to dnes potvrdil zdroj blízký vyšetřování. Informaci o přiznání přinesl o víkendu rakouský deník Krone. V uplynulých dnech se k případu vyrojila řada nepravdivých informací - třeba to, že letadlo s Dahlgrenem na palubě mělo nouzově přistát v Londýně.

V SMS zprávě určené pro rakouskou kamarádku Dahlgren napsal, že míří asi do Vídně. O tom, že by někoho zavraždil, ale ve zprávě nepadlo ani slovo, zjistila ČT od zdroje blízkého vyšetřování.

Potvrdil také to, co policie naznačila už minulý týden - že vražda manželů a jejich dvou synů byla mimořádně brutální. Členové rodiny byli zavražděni postupně na různých místech domu. Žena, její manžel a dva synové byli mladíkovi příbuzní, za nimiž z USA přiletěl zhruba před měsícem.

Podle informací deníku Bild se Dahlgren vyšetřovatelům svěřil, že během vraždění slyšel hlasy. Jak ČT informovala už ve čtvrtek, podle blízkých známých zavražděné rodiny měl mladík skutečně psychické problémy. Právě proto ho jeho rodiče poslali do Evropy, měl tady přijít na jiné myšlenky, najít nový smysl života.

Už ve středu čeká Dahlgrena další výslech před americkým soudem. Zatím odmítá vypovídat.

O nouzovém přistání jsme vůbec neuvažovali, tvrdí Austrian Airlines

Mluvčí Austrian Airlines pro ČT stejně jako policie popřel, že by posádka letadla zvažovala nouzové přistání nebo návrat do Vídně. „Strategie byla velmi rychle jasná - protože byl podezřelý vyhodnocen jako nebezpečný, nepřicházel návrat do Vídně nebo mezipřistání v úvahu. Tak jsme pokračovali do Washingtonu,“ řekl mluvčí Austrian Airlines AG Peter Thier.

Dahlgrena američtí policisté zadrželi bezprostředně po přistání. „Nedošlo k žádnému incidentu. Cestujícím se opravdu nic nepřihodilo,“ ujišťoval Thier.

Kdo je Kevin Peter Dahlgren?

Dvacetiletý Američan s českými kořeny přijel do Brna zhruba před měsícem za svými příbuznými. Podle informací České televize trpěl psychickými problémy a krizí identity, rodiče ho proto poslali do Evropy. Měl tady přijít na jiné myšlenky a ujasnit si, co dál s životem. Lidé z okolí obětí o Dahlgrenovi mluvili jako o přátelském a veselém mladíkovi. Podle všech působil vyrovnaně. V Česku si chtěl najít práci jako učitel angličtiny.

Kromě tři týdny starého facebookového profilu jako by Kevin Dahlgren na internetu neexistoval. Podle amerických médií nežil Dahlgren v Palo Alto, jak uvedl na svém facebookovém profilu, ale v Rosevillu spolu se svými rodiči Waynem a Sondrou.

Dahlgrenova matka má české kořeny. Její rodiče emigrovali z Československa v roce 1949 kvůli hrozícím perzekucím ze strany komunistického režimu. U prarodičů v Československu ale museli nechat tehdy šestiletou dceru Ivanu. Sondra se manželům narodila až v USA. Obě sestry a jejich rodiny se setkaly poprvé v roce 1968, kdy už Ivana měla dvě děti - jednou z nich je zavražděná Veronika. Kevin Dahlgren je tedy její bratranec. Rodiny se hodně sblížily až po revoluci, kdy se začaly pravidelně navštěvovat. Sondra o tom dokonce napsala článek pro jednu z amerických neziskových organizací.