Za propuštěnou učitelku se postavili studenti

Olomouc - Stovky studentů Slovanského gymnázia v Olomouci se postavily za svoji oblíbenou učitelku, která dostala výpověď, údajně z organizačních důvodů. Sepsali petici a požádali vedení školy o vysvětlení. Ředitel tvrdí, že kvůli redukci tříd propouštět musí a jeho vyjádření podporuje i kraj. Učitelka je rozhodnutá se se školou soudit.

Jednatřicetiletá Soňa Schaffnerová učí na olomouckém Slovanském gymnáziu devět let. Má aprobaci na biologii, zeměpis a tělocvik. Studenti se teď dozvěděli, že jejich třídní k poslednímu červnu školu opustí.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Zorganizovali proto petici. Chtěli hlavně vysvětlení, proč musí jejich oblíbená učitelka školu opustit.

Pod petici se podepsalo více než šest set lidí. Kromě současných studentů i absolventi, někteří učitelé nebo rodiče studentů.

Ředitel vyhazov vysvětluje snižováním počtu tříd. Propustit musel celkem sedm lidí. Podle učitelky ale za vším stojí její neshody s vedením.

„Naprosto vylučuji, že by v tom byly jakékoliv osobní důvody. Jsou to opravdu pouze důvody organizační,“ uvedl Radim Slouka, ředitel Slovanského gymnázia v Olomouci.

„Je to dobrá kantorka. V případě, že by její odchod nebyl tak nezbytný, tak bychom byli rádi, kdyby zůstala. Ale v případě, že finance nejsou, tak je situace taková, jaká je,“ komentoval situaci Kryštof Vrtek, zástupce studentského parlamentu.

Vyhazovem se teď zabývá i kraj, kam studenti petici přinesli.

„V tuto chvíli máme zcela odlišná stanoviska a věříme, že v přístupu ředitele nedošlo k pochybení. Tam je jednoznačně jediná možnost. Obrátit se na soud. Tyto kauzy jsou poměrně běžné,“ informoval Miroslav Gajdůšek, vedoucí odboru školství .

A přesně to plánuje mladá učitelka udělat. Přiznává ale, že už si moc nedokáže představit, že by na škole zůstala.