Olomoucký hokejový klub má spory o peníze

Olomouc – Olomouckým hokejistům hrozí, že budou muset vrátit několik milionů korun, které klub dostal za výchovu Davida Krejčího, hráče NHL. Nasvědčuje tomu nově vydaný exekuční příkaz. Peníze měly totiž podle exekutora připadnout původnímu správci klubu, který je teď v dluzích, a ne současnému vedení.

Fronty fanoušků a pět a půl tisíce lidí v ochozech, tak vypadal před dvěma měsíci olomoucký hokej. Místní klub byl tehdy krůček od extraligy.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Finančně bychom na vyšší soutěž měli, tvrdil management klubu. Teď mu ovšem hrozí rána. Měl by totiž podle dřívějšího vedení vrátit peníze, které dostal za výchovu hráče NHL Davida Krejčího. Ten teď s Bostonem bojuje o Stanley cup. Podle bývalého správce totiž současnému vedení peníze nepatří.

Bývalé vedení klubu je od konce 90. let v dluzích a má obstavené účty. Exekutor, který jeho pohledávky řeší, teď ale tvrdí, že na peníze za hvězdu NHL má právo právě dřívější management.

„To je to občanské sdružení, které se staralo o klub, které podle mého názoru vychovalo i zmíněného hráče, proto ten exekuční příkaz,“ uvedl exekutor Svatopluk Šůstek.

Svého času přešla práva ze strany občanského sdružení na HC Olomouc  s.r.o.

Ve vztahu k jednotlivým hráčům převzala společnost veškerá práva a povinnosti k nim.

Vše má teď v rukou Český svaz ledního hokeje. Pokud si totiž NHL vybere českého hráče, posílá peníze jeho domovskému klubu právě přes něj.

„Platba proběhla v roce 2007, my jsme obdrželi žádost exekutorského úřadu o poskytnutí součinnosti v této souvislosti. Všechny informace a podklady poskytneme,“ informoval Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Českěho svazu ledního hokeje.

„Pokud někdo ty peníze inkasoval neoprávněně, měl by je jednoznačně vrátit. Pak budou hrazeny dluhy, které v Olomouci vznikly v druhé polovině 90. let. Do dneška nejsou splaceny,“ uvedl předseda občanského sdružení HC Olomouc Bohdan Nerušil.

Peníze za Davida Krejčího by pokryly pouze část z více než deseti milionového dluhu, který má starý management. NHL za něj tehdy měla údajně vyplatit více než sto padesát tisíc dolarů, tedy tři miliony korun.

Český svaz ledního hokeje teď musí dodat soudu všechny podklady a důkazy o platbách. Ten pak rozhodne, kdo a zda bude muset peníze starému správci klubu vrátit.