Ostravak vyzývá Kajnara a Madeje k odstoupení. Primátor nevidí důvod

Ostrava – Ostravské opoziční hnutí Ostravak veřejně zpochybňuje platnost hlasování zastupitelstva statutárního města, kterým byl schválen návrh vedení koupit od zadluženého fotbalového klubu Baník za 114 milionů stadion Bazaly. Na stránkách svého časopisu hnutí zveřejnilo výzvu, aby kvůli tomu, co se kolem hlasování událo, odstoupil primátor Petr Kajar i jeho náměstek Dalibor Madej. V úvodním článku zpravodaje to také podrobně zdůvodňuje.

"V průběhu jednání byl ze strany primátora města porušen zákon o obcích a oba výše uvedení členové rady svými výroky hrubě snížili důstojnost celého zasedání,“ uvádí hnutí. Ve výzvě také hovoří o kurupčním a nátlakovém prostředí.

Ostravak: Radní porušili zákon a snížili důstojnost jednání

Součástí článku je přepis zvukového záznamu, který to podle nich potvrzuje. Při prvním hlasování o koupi stadionu Bazaly návrh o jeden hlas neprošel. Vypadalo to, že Baník záchranné lano nedostane, zastupitelé se začali rozcházet, média už informovala o konci kultovního Baníku. Vzápětí ale přišla zpráva, že kvůli údajné technické chybě nebo závadě se bude zásadní hlasování opakovat. Zhruba po patnácti až dvaceti minutách zastupitelé skutečně hlasovali znovu. Tentokrát návrh prošel, protože dva zastupitelé - Vojtěch Mynář z ČSSD a Tomáš Mrázek z TOP 09 mezitím změnili názor. Při prvním hlasování se zdrželi, podruhé ale hlasovali pro návrh vedení města stadion koupit.

Hnutí Ostravak tvrdí, že opakované hlasování inicioval primátor, což dokládá přepisem zvukového záznamu. Všechny schůze zastupitelů se nahrávají, podle Ostraváka oficiální nahrávací zařízení zachytilo také dialog mezi Kajnarem a Madejem, který neměl nikdo slyšet.

Kajnar Madejovi: Nechceš ještě svolat předsedy klubů? Kolařík ať to zkusí. Ten hlas třeba ještě můžeme dostat od komunistů.

„V rozhovoru primátor náměstka nabádá ke svolání jednání představitelů klubu, které má iniciovat předseda klubu ODS František Kolařík. Je jednoznačně zřejmé, že důvodem toho mělo být vytvoření dostatečného časového prostoru pro ovlivnění zastupitelů a zisk jednoho hlasu zaručujícího přijetí návrhu,“ uvádí hnutí Ostravak na stránkách zpravodaje. Na žádost Františka Kolaříka bylo poté jednání skutečně přerušeno. „Ačkoliv byly všechny body programu projednány, primátor jednání neukončil, ale v rozporu se zákonem o obcích vyzval svého náměstka k vytvoření záminky k vyhlášení přestávky,“ uvádí Ostravak. Primátor podle hnutím doloženého přepisu říká: „Nechceš ještě svolat předsedy klubů? Kolařík ať to zkusí. Ten hlas třeba můžeme dostat ještě od komunistů,“ řekl údajně Kajnar.

Madej Kajnarovi: Je možné, že by mohl zvednout pracku, vole, Mrázek? Mám za ním jít? Co?

A z přepisu pak také plyne, že Madej sděluje primátorovi, že je připraven ovlivnit rozhodnutí zastupitele Mrázka: „Je možné, že by mohl zvednout pracku, vole, Mrázek? Mám za ním zajít? Co?“

Mrázek pak skutečně názor změní a návrh projde.

Kajnar: Jednání o koupi Bazalů nebylo nestandardní. Odstoupit by měl Ostravak

Kajnar dnes na tiskové konferenci prohlásil, že kvůli Baníku odstupovat nehodlá. Řekl také, že jednání zastupitelstva o koupi Bazalů nepovažuje za nestandardní. „Odstoupit by mělo spíše celé hnutí Ostravak, které se snaží destabilizovat situaci ve městě. Připomíná to loupežnický nájezd,“ řekl Kajnar.

Madej: Jsem zvyklý z těžkého  průmyslu na expresivní vyjadřování

Politici nepopřeli zjištění Ostravaka, o čem a jak spolu mluvili mezi prvním a druhým hlasováním. „Šlo o soukromý rozhovor. Jsem zvyklý z těžkého průmyslu vyjadřovat se expresivně,“ reagoval Madej. Dodal, že to, jak Ostravak záznam použil, mu připomíná praktiky komunistické tajné policie. Řekl také, že město neinvestovalo do soukromé firmy, jak se rozhodnutí zastupitelstva mylně interpretuje, ale koupilo za tisíc korun za metr čtvereční pozemky v lukrativní části města.

Hnutí Ostravak není jediné, které má s hlasováním, které proběhlo 20. května, problém. Podle deníku Insider se chystá podat několik zastupitelů podnět na ministerstvo vnitra, aby průběh hlasování prošetřilo. „Podnět připravuji v zastoupení několika ostravských zastupitelů. Je pravděpodobné, že byl porušen ústavní pořádek a zákony České republiky,“ potvrdil Insideru právník Petr Langer. Iniciátoři chtějí podle deníku zůstat v anonymitě. Z návrhu podnětu údajně také plyne, že pochybují o tom, že město zaplatí za stadion férovou tržní cenu. Předchozí majitel koupil stadion za 40 milionů, město za něj teď dá 114. Primátor Kajnar cenu hájí a odkazuje na dva znalecké posudky, které ji potvrzují.

Ostrava má pětapadesátičlenné zastupitelstvo, vládne koalice ČSSD a ODS. Ostravak je s komunisty a TOP 09 v opozici. Hnutí Ostravak zastupuje mimo jiných Jan Becher, Petr Kausta, Petr Jančík, Leopold Sulovský, Eva Schallerová, Eva Dzimasová Schwarzová.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)