Muž, který byl prohlášený za mrtvého, žije. Z úkrytu vyšel kvůli amnestii

Jeseník – Muž, který byl dvacet let pohřešovaný a poté také prohlášený za mrtvého, žije. Policisté uvedli, že se skrýval pod falešnou identitou na Vsetínsku. Chtěl se pravděpodobně vyhnout vězení, kam ho v roce 1994 poslal za majetkové zločiny soud. „Zřejmě v souvislosti s amnestií přestal mít potřebu se skrývat,“ vysvětlila jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Třiačtyřicetiletý muž z Jeseníku byl pohřešovaný od konce roku 1994. Bylo mu dvacet čtyři let. Zmizel ihned poté, co odešel od jednání soudu, který ho odsoudil do vězení. Pár týdnu nato po něm policie vyhlásila pátrání. V roce 1997 soud v nepřítomnosti rozvedl jeho manželství, o třináct let později byl prohlášen za mrtvého.

Až v polovině ledna letošního roku se muž náhle vypravil na městský úřad ve Frýdku-Místku a oznámil ztrátu občanského průkazu. Když zjistil, že doklady jen tak nedostane, odešel. Druhý den se obrátil na jesenickou radnici. Přiznal, že byl oficiálně mrtvý a požádal o doklad totožnosti. Úřad informoval policisty, kteří pak muže našli na Opavsku. Celých osmnáct let neopustil Českou republiku a žil v malé vesnici na Vsetínsku. „Nikde oficiálně nepracoval, přivydělával si občasnými brigádami. Před pěti lety začal vystupovat pod identitou svého známého,“ doplnila policejní mluvčí.

O mužově dalším osudu rozhodne soud. Doklady dostane poté, co zruší usnesení, kterým ho prohlásil za mrtvého. Zatím není úplně jisté, jestli se na něho vztahuje prezidentská amnestie. Jeho spis byl mezitím skartován.

Vydáno pod