Policie: Dahlgren z Česka uprchl několik hodin předtím, než se našly oběti

Brno - I přes informační embargo ze strany policie nadále unikají další podrobnosti k případu čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Podle nejnovějších informací byl podezřelý Američan Kevin Dahlgren už několik hodin mimo Českou republiku, když hasiči objevili v rodinném domě těla zavražděných lidí.

Informaci potvrdila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. „Jde o jednoznačně potvrzenou a důkazně podloženou informaci,“ řekla Vedrová. Kriminalisté podle ní udělali maximum pro to, aby byl dvacetiletý Američan dopaden alespoň v zahraničí.

Sousedé zavražděné rodiny mimo záznam mluví o tom, že policie už ve čtvrtek ve tři hodiny ráno věděla, koho má hledat. „Ten člověk tady byl a najednou zmizel, když se to stalo,“ řekl pan Pavel, který si nepřál uvést svoje příjmení, proč podle něj indicie vedly právě k Dahlgrenovi. Přesto dvacetiletý Američan prošel o půl osmé ráno přes check-in ve Vídni a krátce před půl jedenáctou odletěl do Washingtonu.

Policie se brání, že žádnou chybu neudělala a pracovala tak rychle, jak jen to bylo možné. „Stěžejní bylo jednoznačně identifikovat podezřelého a splnit všechny složité právní požadavky potřebné k tomu, aby mohl být zadržen na území jiného státu,“ vysvětlila Vedrová. Podle ní došlo k dopadení pachatele ve velmi krátké době.

Práci policie hájila také mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Na otázku, zda prověřování podezřelého a zkontaktování zahraniční policie může trvat několik hodin, odpověděla, že ano. „Může to trvat několik hodin i několik dní,“ tvrdila Kopecká.

Obyvatelům městské části Ivanovice se ale nelíbí, že ani je nikdo o průběhu pátrání neinformoval. „Celou tu dobu jsme samozřejmě měli strach, protože jsme nevěděli, kde je, jestli nesedí u někoho ve sklepě. Klidně to tak mohlo být,“ popsal obavy místních pan Pavel.

Dahlgrena dnes ve 20 hodin SEČ čeká v americkém státě Virginie druhý výslech. Soud rozhodne, zda prodlouží Dahlgrenovi vazbu do doby, než se bude projednávat žádost České republiky o jeho vydání k trestnímu stíhání. Hrozí mu až výjimečný trest.

Pohřeb rodiny je naplánovaný na sobotu

Dahlgren čelí podezření z toho, že ve středu v Brně-Ivanovicích brutálně zavraždil svoje čtyři příbuzné - manželský pár a dva syny. Před domem už několik dní hraje oblíbená hudba zavražděné rodiny, lidé tam stále přichází s květinami a svíčkami. Dnes dokonce kamarád nejmladší oběti připevnil na branku dopis „pro mého nejlepšího kamaráda, mého bratra“.

Dopis pro nejmladší oběť
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pohřeb rodiny je naplánovaný na sobotu. Organizace se ujal Ukulele Orchestra jako Brno, v němž otec a jeden ze synů hráli.