Nezdaněný líh našel georadar z Vysoké školy báňské

Ostrava – Téměř půl milionu litrů nezdaněného lihu, který minulý týden objevili kriminalisté v areálu bývalé likérky Daněk v ostravských Mariánských Horách, pomohl najít georadar z Vysoké školy báňské. Celníci teď musí líh vyčerpat, aby mohli stanovit výši daňového úniku. Surovina přitom mohla být pod zemí i deset let.

Vypadá to jako velká sekačka na trávu. Georadar ale místo úpravy trávníku dokáže zjistit, co se nachází až desítky metrů pod zemí. Právě tento přístroj použili specialisté z Vysoké školy báňské k nalezení skrytých cisteren v Mariánských Horách. Na displeji ukazuje strukturu podloží.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Součástí georadaru jsou dvě antény. Jedna vysílá vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění, druhá anténa ta zachycená data z povrchu přijímá zpátky do řídicí jednotky. Z řídicí jednotky jdou naměřená data do počítače,“ uvedl  Ivo Čelechovský, mluvčí Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO Ostrava.

Osm tajných nádrží nechali pachatelé podle policistů ukrýt do areálu likérky Daněk už před deseti lety. Většinu z nich si nechali vyrobit přímo na míru.

Profesionální provedení nádrží zaskočilo zasahující policisty i celníky. Bez georadaru by je neměli šanci objevit.

Objekt bývalé likérky hlídají celníci nepřetržitě už dva týdny. Od pondělí vyčerpali polovinu obsahu z podzemních nádrží. Vybavení zapůjčili hasiči, celní správa si se statisíci litrů lihu sama neporadí.

Kam celní správa líh vozí, nemohou její pracovníci prozradit. Co se už ale téměř jistě ví, je skutečnost, že místo půl milionu obsahují nádrže o desítky tisíc litrů lihu méně.