Fakta a mýty o Kevinu Dahlgrenovi

Brno - Od tragické události v brněnských Ivanovicích, při které byla zavražděna čtyřčlenná rodina už uběhl více než týden. Od té doby se kolem hlavního podezřelého - dvacetiletého Američana Kevina Dahlgrena - vyrojilo několik informací, které byly vzápětí dementovány. Co jsou tedy mýty a co dosud potvrzená fakta o údajném viníkovi?

Odeslal SMS s přiznáním? Ne

Výrazným vodítkem k případu mohla být SMS s přiznáním. Rakouský deník Krone uvedl, že Dahlgren poslal své známé ve Vídni textovou zprávu, ve které napsal, že zavraždil čtyři lidi a je na cestě do rakouské metropole. Podle zdrojů blízkých vyšetřování Dahlgren ale psal pouze o své cestě do Vídně, o vraždách se v SMS nezmiňoval.

Chtělo letadlo s Dahlgrenem nouzově přistát? Ne

O tom, že na palubě letadla z Vídně do Washingtonu sedí muž podezřelý ze čtyřnásobné vraždy, piloti věděli. Informaci jim poskytla policie. Mluvčí Austrian Airlines ale vyvrátil informaci rakouského deníku Heute, že by letadlo kvůli Dahlgrenovi plánovalo nouzově přistát. „Strategie byla velmi rychle jasná. Protože byl podezřelý vyhodnocen jako nebezpečný, nepřicházel návrat do Vídně nebo mezipřistání v úvahu. Tak jsme pokračovali do Washingtonu,“ řekl mluvčí Austrian Airlines AG Peter Thier.

Policisté také nechtěli do chvíle, než Dahlgrena na letišti ve Washingtonu zatkla FBI, zveřejňovat jeho totožnost, coby podezřelého z vraždy. Obávali se, že by se to dozvěděl Dahlgren prostřednictvím sociálních sítí.

Dojel do Vídně na ukradené motorce? Ne

Další ze spekulací hovořila o tom, že se Dahlgren na vídeňské letiště dostal na motorce, kterou ukradl jednomu ze zavražděných. Tuto informaci ale policie vyvrátila. Neuvedla však, jak se do Rakouska dostal.

Co policie potvrdila o Dahlgrenovi po ivanovické tragédii?

Do Vídně odjel Američan již minulou středu 22. května. Potvrzená je informace, že se Dahlgren věnoval bojovým sportům. Policie také potvrzuje, že při zabití čtyřčlenné rodiny nebyla použita střelná zbraň. Nejnovější zprávou potom je, že si Dahlgrenova rodina najala na jeho obhajobu špičkového právníka Theodora Simona, který je známý z ostře sledovaného procesu s Američankou Amandou Knoxovou.

Kdo je tedy podle dostupných informací Kevin Dahlgren?

Dvacetiletý Američan s českými kořeny přijel do Brna před více než měsícem za svými příbuznými. Podle informací České televize trpěl psychickými problémy a krizí identity, rodiče ho proto poslali do Evropy. Měl tady přijít na jiné myšlenky a ujasnit si, co dál s životem. Lidé z okolí obětí o Dahlgrenovi mluvili jako o přátelském a veselém mladíkovi. Podle všech působil vyrovnaně. V Česku si chtěl najít práci jako učitel angličtiny.

Kromě měsíc starého facebookového profilu jako by Kevin Dahlgren na internetu neexistoval. Řada Dahlgrenových „přátel“ na Facebooku se po tragické události z Ivanovic zmenšila skoro o polovinu. Řada lidí také stáhla fotky, na kterých byli označeni v jeho společnosti.

Podle amerických médií nežil Dahlgren v Palo Alto, jak uvedl na svém facebookovém profilu, ale v Rosevillu spolu se svými rodiči Waynem a Sondrou. Právě jeho matka má české kořeny. Její rodiče emigrovali z Československa v roce 1949 kvůli hrozícím perzekucím ze strany komunistického režimu. U prarodičů v Československu ale museli nechat tehdy šestiletou dceru Ivanu. Sondra se manželům narodila až v USA. Obě sestry a jejich rodiny se setkaly poprvé v roce 1968, kdy už Ivana měla dvě děti - jednou z nich je zavražděná Veronika. Kevin Dahlgren je tedy její bratranec. Rodiny se hodně sblížily až po revoluci, kdy se začaly pravidelně navštěvovat. Sondra o tom dokonce napsala článek pro jednu z amerických neziskových organizací.