ArcelorMittal od roku 2015 podstatně sníží emise oxidů dusíku

Ostrava – Ocelářská společnost ArcelorMittal Ostrava, která patří k největším znečišťovatelům životního prostředí v Moravskoslezském kraji, zahájila další ekologizaci provozu. Její vedení podepsalo s ČKD Praha DIZ smlouvu na denitrifikaci energetiky, což je technologie na snížení emisí oxidů dusíku. Bude to stát asi miliardu korun. Nové zařízení, jehož stavba má začít letos v červenci a skončit počátkem roku 2015, by mělo zajistit snížení těchto emisí o šest set tun ročně.

„Jde o technicky náročné a nákladné řešení, které představuje nejlepší dostupnou techniku,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava Tapas Rádžderkar.

V roce 2011 začalo odsiřování kotlů v tamní teplárně, a to za více než půl miliardy korun. Odsíření firma financuje sama, na denitrifikaci žádá evropskou dotaci, která by měla pokrýt čtyřicet procent nákladů.

„Tato investice nám umožní plnit emisní limity dané evropskou legislativou. Díky tomu budeme moci provozovat naši teplárnu i po roce 2016, což je termín, odkdy musíme tyto limity dle směrnice Evropské unie plnit,“ vysvětlil ředitel ArcelorMittal Ostrava pro životní prostředí Petr Baranek, který je také ředitelem dceřiné společnosti ArcelorMittal Energy Ostrava. Jde o největší průmyslovou teplárnu v zemi, která zásobuje především provozy ArcelorMittal technologickou párou, míchaným či stlačeným vzduchem. Část produkovaného tepla dodává také společnosti Dalkia, která jím vytápí jižní část Ostravy.

Energetika má jedenáct kotlů. Tři z nich jsou plynové. „Denitrifikace se týká kotlů 8, 9, 10. Jsou na směs černého uhlí a přebytků technologických plynů z hutní výroby,“ vysvětloval Baranek. Zbývající kotle by měl nahradit nový fluidní kotel, jehož výstavbu firma připravuje. Měl by být v provozu od roku 2016.

Podnik plánuje další projekty, na které chce využít evropské dotace. Evropská komise je nyní schvaluje. Životnímu prostředí by měl nejvíce ulevit tkaninový filtr na aglomeraci Jih za půl miliardy korun. Podle dohody firmy s ministerstvem životního prostředí měl být spuštěn na počátku letošního roku, ale dosud se tak nestalo. Podle firmy se nečekaně protáhla jednání s Evropskou komisí.

ArcelorMittal Ostrava za deset let investoval do ekologizace provozů přes čtyři miliardy korun z vlastních peněz. Podle ekologů dělá ale jen to, co nařizují platné zákony a směrnice. I s dceřinými společnostmi má firma přes sedm a půl tisíce zaměstnanců. Roční kapacita výroby je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do šedesáti zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)