Ostravská banda jede na Pražské jaro

Ostrava – Orchestr Ostravská banda dopoledne absolvoval poslední zkoušku před svým vystoupením na festivalu Pražské jaro. Těleso, které se specializuje na interpretaci vážné hudby, provede v české premiéře skladbu významného českého vědce Petra Cíglera nebo klavírní koncert skladatele Gyorgi Ligetiho, který dokážou zahrát jen tři klavíristé na světě.

Do Ostravy se sjíždějí umělci z celého světa. Houslistka Pauline Kim je z New Yorku, perskusista Adam Maros zase z Budapešti.

Hudebníci hrají soudobou hudbu, takže si skladatelé často chodí svá díla poslechnout už na zkoušku, stejně jako uznávaný chemik a molekulární designér Petr Cígler. Ostravská banda nastudovala jeho kompozici pro dvacet sedm hráčů s názvem Entropic Symphony.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Do Prahy pojede i belgický klavírista Dan Vandewalle. Ligetiho klavírní koncert, který umí zahrát jen tři klavíristé na světě, už hrál s Ostravskou bandou ve slavné newyorské Carnegie Hall.

„Velkým problémem tohoto klavírního koncertu není jen ta klavírní část, která je samozřejmě těžká. Ale problém je i v souhře orchestru a dirigenta,“ uvedl klavírista Dan Vandewalle.

Orchestr Ostravská banda podporuje město i sponzoři. I přesto mu v rozpočtu chybělo padesát tisíc a hrozilo, že se hudebníci vůbec nesejdou.

Orchestr stejně jako mnozí další umělci využil možnost veřejné sbírky na webu Hithit. A fanoušci je podpořili.

Na festivalu Pražské jaro vystoupí Ostravská banda už zítra večer.