Zahradní slavnost a koncert Václava Koubka v Sibřině

Kulturu, umění i zábavu, to vše nabídlo občanské sdružení SOSák a jeho členové zvaní také „SOSáci“, v obci Sibřina (okres Praha - východ) v sobotu 18. května na své zcela nové kulturní akci s názvem Zahradní slavnost. Více než dvě stě návštěvníků zažilo odpoledne plné her, tvořivých dílen, dobrého jídla a pití, ale hlavně kvalitní muziku v podobě večerního koncertu známého impresária Václava Koubka, s předkapelou skvělého Saxofonového kvarteta ze Zličína.

SOSáci pozvali písničkáře Koubka, který tvrdí, že „hra na harmoniku je cestou k harmonii“, do Sibřiny i proto, že: …„hlavním smyslem existence sdružení je vytvářet příležitosti pro setkávání lidí prostřednictvím různých společenských a kulturních akcí, a tak spoluvytvářet pozitivní vztah k místu, kde žijeme a působíme“, uvádí Michaela Vítková, ředitelka SOSáku, občanského sdružení s jedenáctiletou historií.

Z akce v Sibřině
Zdroj: ČT24/Patrik Bláha

Program sobotní akce probíhal na rozlehlé zahradě u sibřinského rybníka, v areálu, kde se chystá nové centrum s názvem „SOSÁKOV – Oáza kultury a vzdělání“. Dospělí i děti různých věkových skupin se zde opravdu nenudili. Od 14.30 hodin bylo k vidění např. divadelní představení Tři přadleny v podání souboru Tichý jelen, výuka žonglování se skupinou „Mix-Trix“, úžasné pantomimické představení v podání studentů HAMU „Silent Motion“. V průběhu slavnosti také představily svou činnost jednotlivé lektorky SOSáku – velký potlesk sklidilo skvělé vystoupení kroužku zumby pod vedením bývalé taneční profesionálky a lektorky zumby a pilates Radky Roedlové. Nápadité divadelní zpracování básně Princeznička na bále, které připravil dramatický kroužek pod vedením divadelní pedagožky Ivy Touškové, dojalo přítomné svojí bezprostředností a hravostí. Kdo chtěl něco tvořit, mohl si ve speciálním stanu vyrobit tričko s vlastním potiskem, originální větrník nebo šperk z recyklovaného plastu.

Akcí SOSáku se účastní lidé ze širokého okolí, jde vždy o jedinečnou událost. Protože obci Sibřina chybí již léta kulturní sál, rozhodlo se sdružení pořídit si vlastní „kulturní cirkusové šapitó“, které je, v případě nepřízně počasí, schopné pojmout na stovku lidí. A stan se opět osvědčil a poskytl nejen příjemné zázemí, ale i úkryt před dotěrnými komáry, kteří se v podvečer vyrojili na návštěvníky (ale i na to zde byli organizátoři připraveni a zájemcům pohotově rozdávali repelenty). Po celé odpoledne mohli všichni obdivovat výstavu obrázků dětí z dílny „Pastelka“ výtvarnice Zdeny Hoškové, lektorky SOSáku, která zároveň svým umístěním přímo v prostoru šapitó dotvářela jedinečnou atmosféru akce. Zahradní slavnost byla zároveň i slavnostním zakončením školního roku pro děti z rodinného centra Rozmarýn, které se dočkaly pasování na piráty. Nově byl představen projekt kulturní a vzdělávací „oázy“, pro kterou návštěvníci zvolili jméno „SOSÁKOV – Oáza kultury a vzdělávání“. SOSÁKOV se v Sibřině otevře zájemcům již na podzim 2013 a kromě RC Rozmarýn a současných volnočasových aktivit bude nabízet i odpolední klub pro mládež, literární a filmové večery, workshopy a další aktivity.

Příjemné bylo i zjištění, že výtěžek ze vstupného bude použit v rámci veřejné sbírky pro dlouhodobý projekt SOSáku Tvořivá setkání a kultura na vsi.

Michaela Synková Maladiová a Veronika Slámová, Sibřina