Vesnicí roku Zlínského kraje je Vysoké Pole

Zlín - Vesnicí roku Zlínského kraje se letos stalo Vysoké Pole na Zlínsku. Odbornou komisi zaujalo svou vyrovnaností ve všech hodnocených kritériích. Letos se do soutěže, jejíž vítěz se zúčastní celostátního klání, přihlásilo 18 samospráv, o jednu více než minule. Loni se vesnicí roku ve Zlínském kraji stala Žlutava ze Zlínska. Vítěz za celé Česko bude znám 14. září.

Soutěž se koná od roku 1995. Vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo zemědělství. Cílem je vyzdvihnutí aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale také rozvíjejí místní tradice a zapojují se do společenského života ve vsi. Do letošního ročníku se v celé ČR podle webu www.vesniceroku.cz přihlásilo 273 obcí, o pět méně než loni.

Mezi hodnoticí kritéria patří koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, chystané záměry a informační technologie obce. Krajský vítěz získá 1,5 milionu korun, za výhru v celorepublikovém kole pak vítězná obec dostane dalšího půl milionu. Na příspěvek do rozpočtu se ale mohou těšit i další oceněné obce.

Ve Zlínském kraji letos skončil na druhém místě a získal oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Prlov na Vsetínsku, třetí místo a bílou stuhu za činnost mládeže dostaly Kateřinice na Vsetínsku. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získaly v soutěži čtvrté Skaštice z Kroměřížska a konečně pátou příčku a modrou stuhu za společenský život obdržela obec Nedašov na Zlínsku.

Vydáno pod