Soud poslal střelce z kuše, jenž zabil údajného zloděje, na 10 let do vězení

Ostrava – Jaromír Šebesta, jenž loni v dubnu zastřelil kuší Martina Hospodiho, kterého měl za zloděje, neuspěl u soudu se svou obhajobou, že šlo o nešťastnou náhodu. Nemířil prý na člověka, ale na auto, a to ještě údajně uklouzl a spoušť zmáčkl nechtě. Senát krajského soudu v Ostravě tomu neuvěřil a poslal ho za těžké ublížení s následkem smrti na deset let do vězení.

„Nešlo o nutnou obranu, neodvracel útok, nebyla to ani nešťastná náhoda,“ shrnul předseda senátu Miroslav Mucha.

Martin Hospodi, který po ráně do hlavy zemřel za týden v nemocnici, vstoupil osudného dne na pozemek obžalovaného Šebesty v Chotěbuzi na Karvinsku s dalšími dvěma muži. Ti pak vypověděli, že se na neoplocenou parcelu s nedostavěným domkem přišli podívat po železném šrotu. Šebesta, který měl v bývalé stodole posilovnu a sklad, viděl muže obcházet dům a měl je za zloděje. Vykradli ho už prý několikrát, měl prý strach z přesily, tak si zašel pro sportovní kuši, kterou si nedlouho předtím koupil.

Muži hrozí za zabití kuší až 16 let
Zdroj: ČT24

„Obžalovaný vyšel ven, byl rozzuřený a řval, vy s…. černé, já vás zabiju, všecky vás postřílím,“ líčil u soudu bratranec zemřelého a svědek případu Gabriel Gujda. Muži se dali na útěk. „Stihli jsme skočit do auta, jen Martin to nestihl,“ řekl Gujda, který je přesvědčený, že šlo o vraždu.

Podle soudce skutečně obžalovaný střílel v době, kdy neozbrojení muži utíkali k autu, do kterého se snažili nastoupit a odjet. O vraždu ale podle něho nešlo. „Nebyl to tak zkušený střelec, který by mířil na hlavu a tu i zasáhl,“ vysvětloval Mucha.

Muži hrozí za zabití kuší až 16 let
Zdroj: ČT24

Šebesta řekl, že se rozhodně proti rozsudku odvolá. „Připadá mi to hrozně přísné. Měl jsem strach, byl jsem rozrušený. Nechtěl jsem nikoho zasáhnout,“ řekl. Rozsudek zatím není pravomocný.