Baník doma prohrál, Sigma Olomouc vyhrála

Ostrava – Čtvrté místo v tabulce si pojistil Jablonec, který vyhrál na Bazalech proti místnímu Baníku 1:0. Tři body si za vítězství 1:0 nad Českými Budějovicemi připsal pátý celek tabulky Sigma Olomouc.

Provizorní trenérský triumvirát Baníku Bernady, Korytář, Tchuř dal důvěru v základní sestavě několika mladíkům včetně prvoligového debutanta Pavlenky, ale snad i proto byla větší herní vyzrálost na straně Jablonce.

Domácí ještě v úvodní desetiminutovce dokázali přes Kukece hostům několikrát zatopit z pravé strany, ale žádná šance z toho nebyla. Pak se začala projevovat větší fotbalová kvalita Severočechů, kteří získali převahu ve středu pole. Jenže postupným útokem se do ostravské šestnáctky dlouho nemohli prokombinovat.

Pavlenku sice ve 21. minutě překonal Třešňák, ale Vaňkovu střelu tečoval na malém vápně z postavení mimo hru a gól nemohl platit. Baník pak díky Pavlenkovi přežil i regulérní příležitost soupeře: Jablonský se ve 35. minutě efektním obloučkem uvolnil přes obránce, Pavlenka však jeho dělovku vyrazil na roh.

Zápasu scházel větší náboj a změnu k lepšímu nepřinesl ani druhý poločas, v němž pokračovala platonická převaha hostů i s mizernou koncovkou. Na Třešňáka po Vaňkově průniku zívala poloprázdná branka, ale než se jablonecký útočník rozhodl vystřelit, skluzem ho rozhodil domácí bek a míč se jen pomalu došoural vedle tyče.

Valeše z nudy v jablonecké brance vyvedl až po hodině hry Frydrych, který bombou z voleje přestřelil a pak nedokázal míč přes gólmana do sítě zblízka protlačit ani Baroš. Optickou převahu hostů dvanáct minut před koncem přece jen zúročil Piták. Poté, co mu na velkém vápně sklepnul míč jeden ze spoluhráčů, ranou po zemi k pravé tyči nedal Pavlenkovi šanci.

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 0:1 (0:0)

Branka: 78. Piták. Rozhodčí: Orel - Wilczek, Arnošt. ŽK: Vaněk. Diváci: 6101.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Vomáčka, Baránek, Velner - Kukec (84. Holzer), Droppa, Lukeš, Fantiš (77. Ferenčík) - Baroš, Kraut (40. Staško). Trenér: Bernady.

Jablonec: Valeš - Eliáš (14. Štochl), Rossi, Beneš, Novák - Vaněk, Loučka - Kopic (88. Pázler), Piták, Jablonský (63. Zoubele) - Třešňák. Trenér: Skuhravý.

Olomouc na závěr sezony porazila sestupující České Budějovice 1:0

Olomouci se výborně povedl vstup do utkání. Už v šesté minutě se po závaru v pokutovém území dostal k dorážce Navrátil a tvrdou střelou se zblízka trefil pod břevno. Po dalším nedorozumění v obraně hostů mohl zvýšit Škerle, ale křížnou střelou těsně minul. Na druhé straně se Funda prezentoval povedenou střelou z voleje, kterou gólman Sigmy Zlámal vyrazil na roh.

Ve 26. minutě se mohl opět prosadit olomoucký Navrátil, tentokrát však technickou ranou těsně přestřelil. Vyrovnání málem hostům nabídl Zlámal, když mu vypadl centr, ale před Benátem stihl včas zakročit.

Krátce po změně stran se dostaly do velké šance České Budějovice. Táborský běžel stíhaný Škerlem od půlky sám na Zlámala, který ho však dokázal včasným vyběhnutím vychytat. Oba aktéři si zopakovali vzájemný souboj čtvrt hodiny před koncem, i tentokrát však uspěl Zlámal.

Domácí se ke střeleckému pokusu dostali až v 80. minutě, když rána Pospíšila skončila nad břevnem. Dvě minuty před koncem se prodral k zakončení Petr, ale brankář Jihočechů Daněk včas vyběhl. Olomouc tak s Českými Budějovicemi v samostatné lize udržela domácí neporazitelnost.

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 1:0 (1:0)

Branka: 6. Navrátil. Rozhodčí: Proske - Štěrba, Vlasjuk. ŽK: Čadek, Benát
(oba Č. Budějovice). Diváci: 3356.

Olomouc: Zlámal - Sukup, Škerle, Šindelář, Javůrek - Schulmeister, Plšek, Pospíšil, Navrátil (80. Falta), Petr - Rolinc (60. Varadi). Trenér: Kotůlek.

České Budějovice: Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Hanzlík - Ježdík, Hora, Benát (78. Horák), Sandro (61. Čadek), Funda (85. Radouch) - Táborský. Trenér: Švantner.