ČT spouští k povodním Krizovou mapu

Praha - Česká televize otevírá poprvé platformu nazvanou Krizová mapa Česka. Jde o webovou stránku, na které se shromažďují informace a záběry občanů z postižených míst. Přispět do ní může kdokoli, kdo disponuje užitečnými postřehy, fotografiemi nebo natočil krátké video. Informace o tom, jak efektivně svými zprávami můžete pomoct, najdete ZDE.

Mapa agreguje důležité informace od občanů i ze sociálních sítí. Cest je tedy hned několik: první z nich je formulář na stránce www.krizovamapa.cz, kde najdete ikonu s nápisem „Reportuj teď“. Vložením se informace dostanou k týmu Krizové mapy v divizi ČT Nová média. 

Automaticky pak do systému ke zpracování přicházejí reporty z facebookové stránky ČT24 nebo z Twitter kanálu naší zpravodajské stanice – a to pod hashtagy #krizovamapa, #povodne, #povoden či #zaplavy. 

Reporty, které souvisí se situací a nejsou na první pohled zavádějící, jsou vzápětí publikovány. Zobrazují se pak přehledně na mapě České republiky a jsou tříděny podle jednotlivých tematických kategorií.

V případě velkého množství reportů přicházejících do systému dostávají přednost v odbavení ty, které mají větší relevanci nebo jsou aktuálnější vzhledem k dané krizové situaci.

Tato vizualizace usnadňuje orientaci ve zprávách od občanských reportérů. Takto sbírané informace od Vás zpracováváme pro vysílání zpravodajské stanice ČT24 a jsou také doplňkovým zdrojem pro Integrovaný záchranný systém i humanitární organizace, které o projektu s Českou televizí už od jeho zrodu vedly odbornou diskusi.

Vydáno pod