Obžalovaní z vraždy expolicisty Tofla na sebe vzájemně svalují vinu

Brno - Brněnský krajský soud se začal zabývat vraždou bývalého policisty Michala Tofla. Stanuli před ním dva muži, které si podle spisu najal podnikatel Petr Pavel Bezděkovský na Toflovu vraždu. Podnikatel pak spáchal ve vězení sebevraždu. Dvěma obviněným hrozí až 20 let vězení. Obžalovaní svalují vinu jeden na druhého.

Tofl zemřel v červnu 2010 před svým rodinným domem v Brně. Usmrtily jej výstřely ze samopalu. Tofl prý vedl gang policistů, který na jižní Moravě léta vydíral podnikatele. S Bezděkovským se údajně dostal do finančních sporů. Právě Bezděkovský si podle kriminalistů na vraždu najal recidivistu Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Radek Sobotka dnes před soudem uvedl, že nikoho nezavraždil. Uvedl ale, že Trkan měl u sebe v garáži samopal. „Bavili jsme se o tom, že si půjdeme zastřílet. Byli jsme někde za Kuřimí, dohromady jsme vypálili asi deset střel do meze,“ tvrdil Sobotka.

O tom, že Michal Tofl byl zavražděn, se podle svých slov dozvěděl později ze zpráv. „Kontaktoval jsem Trkana, řekl mi, ať se zklidním, ať do toho nevrtám. Měl jsem strach z lidí kolem něj,“ připustil Sobotka. Obžalovaný muž uvedl, že si myslí, že za Toflovou vraždou stojí právě Trkan. „Připadalo mi, že to bylo celou dobu nachystané,“ dodal s tím, že Trkan dlužil Bezděkovskému peníze.

Trkan: Bezděkovský chtěl Toflovi rozstřílet auto

Druhý obžalovaný Tomáš Trkan dnes popsal události úplně jinak. Uvedl, že Bezděkovský sháněl někoho, kdo by „rozstřílel auto“. „Poptal jsem se a Radek Sobotka měl zájem. Setkali jsme se a domluvili. Samopal jsme uložili u něj doma,“ tvrdil Trkan.

Podle výpovědi Trkana Bezděkovský trval na tom, že střelec nesmí zničit prázdné auto, ale Tofl musí být u toho. „Chtěl, aby to bylo důrazné,“ dodal Trkan. Zároveň popřel, že by byl na místě, nebo že by na Tofla střílel.

„O vraždě jsem se dozvěděl od Radka. Chtěl peníze s tím, že je to vyřízené. Proto jsem jel za Bezděkovským a ten šílel,“ popsal Trkan. Vraždu Tofla prý neplánoval, útok měl být spíše výstrahou.

„Budeme celkem spokojení, pokud nás soud potrestá opravdu za to, co jsme udělali. Ne za to, co naplánoval, provedl nebo pokazil někdo jiný. Řekl bych, že pan Sobotka o celé záležitosti ví víc, než tady zaznělo,“ komentoval Trkanův obhájce Roman Štefl.

Státní zástupkyně věc zatím odmítla komentovat.

Vražda Michala Tofla

14. června 2010 – 47letý bývalý policista hospodářské kriminálky Michal Tofl se vracel ve svém autě domů. Neznámý pachatel na jeho vůz vypálil několik ran ze samopalu, dvě z nich zasáhly Tofla do hlavy.

4. 5. 2012 – Policie z vraždy Tofla obvinila brněnského podnikatele Pavla Bezděkovského, vyhazovače z diskoték a bývalého řidiče Bezděkovského Tomáše Trkana a Radka Sobotku.

27. 6. 2012 – V olomoucké vazební věznici se v noci oběsil Petr Bezděkovský.

21. 9. 2012 - Reportérům ČT se podařilo zjistit, co stálo za roztržkou mezi podnikatelem Petrem Pavlem Bezděkovským a bývalým policistou Michalem Toflem. Svárem jejich sporů měly být milionové výnosy z více než půlmiliardového podvodu společnosti Edbusy.

17. 4. 2013 – Policisté ukončili vyšetřování vraždy Michala Tofla s návrhem na podání obžaloby na Trkana a Sobotku.

4. 6. 2013 – U Krajského soudu v Brně začal proces s údajnými vrahy Michala Tofla.

Vražda expolicisty Tofla - téma UVR (zdroj: ČT24)

Vyšetřování smrti Tofla přivedlo policisty na stopu organizované skupiny

Vražda odstartovala rozsáhlé vyšetřování. Právě při hledání Toflova vraha kriminalisté paradoxně nejprve rozkryli organizovanou skupinu - tzv. Toflův gang, jehož členy podezřívají z dlouholetého vydírání brněnských podnikatelů.

V kauze Toflova gangu je 13 obžalovaných. Většina vinu popírá. Podle obžaloby gang působil na jihu Moravy mezi lety 1998 až 2010. Údajně si policisté nejprve vymysleli na vybrané podnikatele nepodložená obvinění, zahájili stíhání a pak je žádali o peníze, za které zařídí zastavení vyšetřování. Kauza je spjata s 30 případy vydírání.

Toflův bývalý známý a také někdejší policista Miloš Almásy připustil, že peníze od podnikatelů bral, ale pouze za nestandardní právní poradenství. Důrazně odmítl, že by jim hrozil zabitím, násilím či únosy dětí, jak uvádí obžaloba.

Projednávání kauzy Toflova gangu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Údajní členové Toflova gangu

Michal Tofl
Michal Tofl od policie odešel před osmi lety do podnikatelského sektoru. Kandidoval dokonce do poslanecké sněmovny za Stranu práv občanů - Zemanovce. S Milošem Almásym měl tipovat potenciální cíle vydírání. Nájemní vrazi si na něj počkali 14. června 2010 u jeho domu.

Rudolf Setvák 
Bývalý šéf brněnského pracoviště policejní inspekce. Zatčen byl 3. srpna 2011 při prvním zatýkání v rámci policejní akce nazvané Asie. Zřejmě je jedním z důležitějších členů gangu, jeho úkolem bylo zametat stopy. Zahlazoval prošetřování případných stížností a ostatní členy gangu informoval o tom, kdo si stěžoval.

Miloš Almásy​
Bývalý člen brněnské hospodářské kriminálky. Zatčen byl také 3. srpna 2011 při prvním zatýkání v rámci policejní akce Asie. Spolu s Toflem podle obžaloby vytipovával oběti vydírání a řídil činnost gangu.

Eduard Slanina
Bývalý policista, působil ve funkci zástupce vedoucího územního odboru policie Brno-venkov. Zatčen 3. srpna 2011 při prvním zatýkání policejní akce Asie. Měl oslovovat podnikatele a naznačovat jim, že za peníze se mohou vyhnout policejní šikaně.

Petr Křipský 
Bývalý vyšetřovatel brněnské kriminální policie, zatčen byl 3. srpna 2011. Podle obžaloby prodával informace z trestních spisů.

Eduard Polák 
Recidivista, zatčen 3. srpna 2011. Pro gang měl hlavně zastrašovat vydírané podnikatele.

Zdeněk Olah 
Civilista, zatčen 3. srpna 2011. Měl mít za úkol kontaktovat poškozené a zajistit, aby si na policejní manipulace nikde nestěžovali.

Lubomír Mokrý
Od roku 2004 byl šéfem brněnské policejní inspekce, poté od policie odešel. Jeho nástupcem ve funkci byl Rudolf Setvák. Zatčen 4. října 2011 při druhém zatýkání v rámci policejní akce Asie, obviněn byl ze zneužití pravomoci veřejné osoby, vydírání, přijímání úplatku a z účasti na organizovaném zločinném spolčení. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal „pod koberec“ (stejně jako Rudolf Setvák).

Roman Procházka
Řadový policista oddělení hospodářské kriminality, ostatním členům gangu měl údajně poskytovat informace ze spisů. Zatčen 12. prosince 2011 při třetím zatýkání v rámci policejní akce Asie.

Roman Velecký
Bývalý policista, zatčen 12. prosince 2011.

Stanislav Dobrovolný
Bývalý policista, zatčen 12. prosince 2011. Dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů.

Radoslav Petr
Podnikatel, zatčen 12. prosince 2011. Je obviněný ze sedmi trestných činů, mimo jiné ze zločinného spolčení, podvodu, vydírání či pomoci při zneužití pravomoci veřejného činitele.

Vydáno pod