Do zaplavených Čech míří pomoc z Moravy

Olomouc – Přes 40 profesionálních i dobrovolných hasičů z Olomouce odpoledne odjelo do Prahy pomáhat s výstavbou protipovodňových hrází.

Mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák oznámil, že jejich činnost bude soustředěna převážně na výpomoc při stavbě protipovodňových hrází a zábran. „Hasiči zajišťují také personál pro možné vyslání technické pomoci, například velkokapacitního čerpadla Sigma,“ uvádí Hošák.

Na operační středisko hasičů se dnes začaly hlásit i další jednotky dobrovolníků z Olomouckého kraje. „Jejich nabídky jsou zpracovávány a v případě nutnosti budou dále postupovány k využití pro kraje postižené povodněmi,“ dodává Zdeněk Hošák.

Extrémní nebezpečí povodní platí v současné době téměř pro všechny kraje Čech a pro Znojemsko. V uvedených regionech a v západní části Vysočiny má navíc až do dnešní půlnoci dál vydatně pršet.

Aktuální záplavy si vyžádaly už dva životy. V Třebenicích u Prahy zemřela žena v podmáčené chatě, která se zhroutila. Další oběť našli záchranáři ve zřícené podmáčené chatě v Třebenicích u Prahy.

Povodně znemožnily provoz na desítkách silnic, zejména v jižních, středních a západních Čechách.

Předpověď na červen

Předpovědi meteorologů nejsou příznivé ani v dlouhodobějším horizontu. První červnový týden by měl opět přinést srážky, stejně tak poslední červnový týden. Teploty budou v červnu většinou průměrné (kolem 16 stupňů), ani závěr měsíce letní teploty zřejmě nepřinese. Meteorologové neočekávají, že by se vyšplhaly nad 17 stupňů.