Na jižní Moravě povodně zatím nehrozí, vodohospodáři přesto preventivně zvýšili odtok přehrad

Brno/Znojemsko - Vodohospodáři z Povodí Moravy zvýšili odtok z přehrad na Dyji. Vytvářejí tak rezervu pro případ, že se naplní výstraha povodňového ohrožení, kterou Český hydrometeorologický ústav vydal také pro Znojemsko. Podle vodohospodářského dispečinku ale není pravděpodobné, že by Dyje dosáhla třetího stupně povodňové aktivity.

Pracovnice dispečinku řekla, že Dyje vystoupá maximálně na druhý stupeň aktivity, a to v Janově na Moravské Dyji a v Podhradí, kde se řeka vrací z Rakouska na české území. Kulminaci lze očekávat spíše v pondělí ráno.

Další vývoj záleží především na intenzitě srážek, a to nejen na Moravě, ale také v Rakousku. Dyje v minulosti opakovaně způsobovala záplavy v obcích na svém toku. Obvykle se však rozlévala z koryta až při dosažení průtoků na úrovni třetího stupně povodňové aktivity.

Momentálně Dyje ve čtyřech měřicích bodech dosáhla prvního stupně, který znamená bdělost. Konkrétně jde o Vranov-Hamry, Znojmo pod přehradou, Nové Mlýny a Ladnou u Břeclavi. Příčinou zvýšených průtoků je zatím hlavně upouštění vody z přehrad.

Více problémů zatím přinesl spíše prudký přívalový déšť, který se v podvečer přehnal nad východním cípem Hodonínska. Voda místy zaplavila sklepy, hasiči s čerpadly zasahovali například v Moravském Písku a Vracově. Ve Velké nad Veličkou voda vytopila kulturní dům. Vrstva bahna zůstala po prudkém dešti na silnici mezi Veselím nad Moravou a Blatnicí pod Svatým Antonínkem.