Eva Machourková: Společné čtení je hezká chvilka pro rodiče a děti

Začal Týden čtení dětem, součást osvětové kampaně na podporu čtenářské gramotnosti prostřednictvím popularizace hlasitého předčítání knížek. Česká televize je mediálním partnerem projektu, do kterého se zapojila i řada známých osobností z televizní obrazovky - mezi nimi například moderátorka AZ-kvízu Eva Machourková. Zeptali jsem se jí, jaké knížky měla jako malá nejraději a co dnes čte se svým sedmiletým synem.

Jaký vztah ke knížkám jste měla jako dítě?

Nedávno jsem poslouchala povídání Arnošta Goldflama o tom, jak četl, když byl malý – vždycky si vzal něco dobrého a zalezl si s knížkou někam, kde ho nikdo nerušil. Myslím, že mi úplně mluvil z duše, měla jsem to podobně. S knížkami jsem trávila hodně času.

Kterým žánrům jste dávala přednost?

Přiměřeně věku – od pohádek až po dívčí příběhy. Dobrodružné knížky jsem moc nevyhledávala, v pozdějším věku se mi líbily spíš psychologicky orientované romány pro dívky.

Máte syna školáka – co si čtete doma společně?

Hodně knížek mám schovaných z dětství a pak spoustu, které jsem četla dříve starší dceři. Ty teď nabízím i Honzíkovi. Od pohádek jsme postupně přešli k Robinsonu Crusoovi, občas zkoušíme už i něco dobrodružného, literaturu pro kluky. Pomalu si už začíná číst i sám, z čehož mám velkou radost. První knížka, kterou přečetl úplně sám, byl Pan Buřtík a pan Špejlička od Zdeňka Svěráka.

Sledujete, jaké vycházejí nové knižní tituly pro děti? Vybíráte i mezi nimi?

Nedá se říct, že bych je vyhledávala cíleně a systematicky, ale pokud slyším na nějakou knížku kladný názor, tak se po ní podívám. Občas se mi podaří narazit na něco zajímavého.

Je spousta rodičů, kteří neradi čtou nahlas, mají určité zábrany… Co byste jim jako profesionální moderátorka poradila?

Myslím si, že rozhodně nejde o to, aby člověk četl vzorným přednesem. Jde hlavně o hezkou chvilku, kterou má rodič se svými dětmi, má potom možnost si s nimi i popovídat o tom, co společně četli. Vůbec není na místě mít nějaké komplexy nebo zábrany.

Eva Moravcová, maminka Evy Machourkové:

Pamatujete si, jaké knížky měla vaše dcera nejraději jako malá?

Úplně milovala knížky o Bibi od Karin Michaelisové. Bylo jich několik dílů a dcera je zdědila po mně. Sama jsem s nimi vyrostla. Četli jsme je několikrát a vím, že ještě teď je má Eva schované, opatruje si je, aby se s nimi nic nestalo.

Četli jste pravidelně?

Často a k některým knížkám jsme se i vícekrát vracely. Bylo to moc hezké. Dcera pak sama velice ráda četla.

Celé Česko čte dětem je dlouhodobá osvětová kampaň zaměřená na podporu čtenářské gramotnosti prostřednictvím popularizace společného čtení a hlasitého předčítání dětem, jež rozvíjí jejich paměť a představivost, rozšiřuje slovní zásobu, učí myšlení. Stačí 20 minut denně každý den. Letos se koná už 3. ročník Týdne čtení dětem, a to ve dnech od 1. do 7. června 2013. Jeho součástí je mnoho různých akcí po celé České republice - například čtení známých osobností, setkání s autory a autorkami knih, loutková představení pro děti, čtenářské hry a soutěže, výtvarné hry a soutěže na literární témata, výstavy knih, setkání pro rodiče a učitele.

Česká televize, kromě vysílání osvětových spotů, připravila k projektu také vlastní fotodokumentaci osobností České televize, která ukáže, jak jim četli jejich rodiče a zároveň jak čtou nyní ony svým dětem.