Morava se bojí dešťů

Moravskoslezský, Olomoucký kraj, Jeseníky – Dochází k vypouštění přehrad, kontrolování hrází, stavů vodních toků a probíhá příprava veřejných sbírek. Lidé v Moravskoslezském kraji se zatím podle meteorologů povodní bát nemusejí. To, co teď zažívají lidé v Čechách, nehrozí. Přesto jsou stále v pohotovosti. V paměti mají ničivé záplavy z roku 1997 a 2010.

Moravskoslezský kraj

Pro někoho je to obyčejný déšť, pro jiné noční můra a důvod ke strachu. Marie Matějáková ze Zátoru na Bruntálsku netrpělivě sleduje hladinu řeky Opavy. V roce 1997 ji připravila o střechu nad hlavou.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Na řekách sledují situaci hrázní ze Slezské Harty a přehrady Kružberk. Kvůli vydatnému dešti už z nádrží začali odpouštět vodu. „Zvedli jsme odtok na dvaadvacet kubíků za vteřinu a od včerejšího odpoledne jsme klesli s hladinou v přehradě o osm centimetrů,“ uvedl Petr Zich, hrázný Kružberk.

„Z preventivních důvodů upouštíme přehrady,“ informoval Čestmír Vlček, obchodní ředitel Povodí Odry a.s.

Porubka v Ostravě-Porubě před třemi lety vytopila několik domů. Od té doby tady Povodí Odry investovalo několik desítek milionů a místní tak mohou být klidnější. Za protipovodňová opatření v kraji stát zaplatil stamiliony. Na některých místech se ale lidé hrází nedočkali.

V Moravskoslezském i Olomouckém kraji má pršet do středy. V Beskydech a Jeseníkách má podle meteorologů spadnout až padesát milimetrů srážek. Intenzivní déšť by mohl situaci nejvíce zhoršit na řece Olši. I když se nic mimořádného nedělo, krajský úřad svolal krizový štáb. Jednal o pomoci ostatním částem republiky, které povodně zasáhly.

Pomoc lidem z Čech už začaly připravovat i neziskové organizace. Frýdeckomístecká Adra by chtěla obcím postiženým povodněmi přispět i výtěžkem ze svého obchůdku. Mohlo by to být i několik tisíc korun.

A připraveny už jsou také bankovní účty, na které mohou lidé posílat peníze. Použity budou pro pomoc v zaplavených oblastech. 

Olomoucký kraj - Jeseníky

Na Jesenicku a Šumpersku platí stav povodňové bdělosti. Meteorologové předpovídají, že by tu do úterního rána mohlo spadnout až třicet milimetrů srážek. Města ani obce se však zatím na případné záplavy nepřipravují. Třeba obyvatelé Skorošic dnes ale zataženou oblohu sledovali s obavami.

Skorošice jsou symbolem záplav, které v roce 2009 doslova spláchly Jesenicko. Povodeň zasáhla téměř všechny domy podél místního potoka. O kus dvora i zahrady tehdy přišel taky Josef Pilný. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Dvaasedmdesátiletý muž dnes s obavami sledoval stav vody v potoce za zahradou. Výšku hladiny kontroloval každou chvíli.

„V současné době můžeme být klidní. Skorošický potok je v normálním stavu, to znamená, že voda by se neměla v korytě zvedat a počítáme, že i počasí by se mělo během dvou dnů umoudřit,“ uvedl František Kadlec, starosta obce Skorošice.

Problémy zatím nejsou ani v Jeseníku. Vytrvalý déšť tady sice zdvojnásobil průtok v místní říčce Staříč, podle vedení města se ale lidé zatím nemusí ničeho obávat.

„Dnes v ranních hodinách proběhlo zasedání povodňové komise a ta neshledala jakékoliv důvody pro to, abychom byli nervózní,“ uvedl Libor Halas, místostarosta Jeseníku.

Z předpovědí meteorologů ale vyplývá, že by se situace na Jesenicku mohla v nejbližších hodinách zhoršit. „Vzhledem k nasycenosti povodí lze očekávat vzestupy hladin v tocích v závislosti na srážkách a nelze vyloučit dosažení stupňů povodňové aktivity,“ uvedla Gabriela Tomíčková, tisková mluvčí Povodí Moravy. Kraj přesto zatím žádná opatření nechystá.