Den koně v Lomnici nad Popelkou

V Lomnici nad Popelkou se v sobotu 1. června letošního roku konal již devátý ročník akce s názvem 'Já mám koně'. Cílem této pravidelné každoroční akce je připomenout co nejširší veřejnosti mnohostranné a po staletí využívané spojení člověka a koně tak, jak probíhalo v minulosti a kam směřuje v současné době. Tradičně se Krajský den koně, který svojí účastí obohacují zajímavé osobnosti, setkává s velkým diváckým zájmem. Ani letos tomu nebylo jinak, i když celé akci vůbec nepřálo počasí. Vytrvalý déšť však neubral nic z výjimečnosti této události.

Nejprve se však koně na celou akci museli pečlivě připravit. A že to nebyla příprava vůbec jednoduchá, je více než zřejmé. Den začal slavnostním průvodem všech účastníků, koní ve spřežení i pod sedlem. Průvod se seřadil v Tyršově parku, prošel postupně přes náměstí až ke hřišti, kde se odehrál hlavní program.

Reportáž Vojtěcha Kunáta (zdroj: ČT24)

Po slavnostním nástupu všech účastníků požehnal pan farář koním a vše bylo nachystáno k zahájení. Začala jednotlivá vystoupení účastníků s komentářem buď vlastním, nebo prostřednictvím moderátora. Všechna předvedená cvičení a vystoupení byla doprovázena zájmem nadšených diváků.

Program nabídl vyžití v rámci možností deštivého počasí celým rodinám. Celodenní akce byla doplněna stylovým hudebním doprovodem. Bohaté občerstvení doplnilo pohodovou náladu a již dnes se všichni těší na další ročník této krásné akce v Lomnici nad Popelkou.

Vydáno pod