Povodně ovlivňují i přečerpávací přehradu v Dalešicích

Dalešice - Přestože je na řece Jihlavě pouze první stupeň povodňové aktivity a další zvyšování hladiny nehrozí, upouští ČEZ vodu z Dalešické přehrady. K vidění je pro tuto přehradu neobvyklý jev, voda proudí mimo turbíny do spodní Mohelenské nádrže, odkud je dále upouštěna, aby hladina spodní nádrže přečerpávacího díla zůstávala na minimální úrovni.

Důvodem pro upouštění přehrad není hrozící nebezpečí ze stoupající hladiny řeky Jihlavy, ale povodně na vzdálené Vltavské kaskádě. Přečerpávací elektrárna totiž slouží k rychlé dodávce v případě výpadku elektrické energie. K tomu může dojít při poruše některé z velkých elektráren nebo tehdy, dojde-li např. k poškození linek velmi vysokého napětí a následně k ostrovnímu provozu nebo black-outu.

Tuto službu jsou schopny zajistit právě vodní elektrárny. V důsledku povodní ale jedou elektrárny na Vltavské kaskádě naplno a druhá přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně prochází pravidelnou údržbou. Elektrárna v Dalešicích, která je schopna svými Francisovými turbínami dodávat 4 x 120 MW energie, je proto v tuto chvíli mimo provoz, aby byla na případný výpadek energie připravena.

  • Upouštění přehrady zdroj: Petr Spilka, mluvčí JE Dukovany http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474014.jpg
  • Upouštění vody z Mohelna zdroj: Petr Spilka, mluvčí JE Dukovany http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474013.jpg