AVÍZO: Skryto v podzemí

Ve dnech 8. – 9. 6. 2013 od 14 do 19 hod. se v Praze v Zahradách pod Pražským hradem uskuteční akce Skryto v podzemí, a to v rámci IV. ročníku celostátní akce Víkend otevřených zahrad.

Historie Víkendu otevřených zahrad

Myšlenka Víkendu otevřených zahrad vznikla v Londýně v roce 1998. Hlavním záměrem bylo otevřít pro veřejnost zahrady, které jinak jsou permanentně uzavřeny. Později tato myšlenka přešla i do jiných evropských států a rozšířila se také na zahrady veřejně přístupné. Ty v tento víkend otevřou prostory, které návštěvník běžně nemá možnost spatřit a nebo připraví zajímavé doprovodné programy jako jsou komentované prohlídky, speciální přednášky, workshopy, hry a dílničky pro děti apod. V prvním roce konání se do akce zapojily 3 zahrady v republice, ve druhém už 34 zahrad a v roce loňském to byl dvojnásobný počet objektů, tedy téměř 70 objektů a po celé republice 3900 návštěvníků.

SKRYTO V PODZEMÍ

Poprvé a naposled v historii otevřeme některá dvířka ukrytá v terasách zahrad a nahlédneme pod zem. Objevíme řadu podzemních prostor včetně unikátní původní barokní štoly. Zjistíme, k čemu sloužila tehdy a co je v ní ukryto dnes. Dozvíme se, kam vedou další chodby a odhalíme i důmyslný způsob zavlažování těchto unikátních terasovitých zahrad. Někdo může do chodeb a sklípků jen nakouknout, ale kdo je odvážný, vypraví se do ztemnělých podzemních prostor osobně.

A co máme ještě připraveno?

- komentované prohlídky

vždy v 15 a v 17 hod. (délka trvání cca 60 min.), vede Ing. Mladá, specialistka na historické parky a zahrady

- výstava fotografií Zahrad z historie dávné i nedávné

- promítání krátkých dokumentárních filmů o zahradách

Pražské nokturno, komentář - V. Ráž a A.vVránová z r. 1956,

dokumenty Pražské zahrady z 60. let

A co rodiny s dětmi? – Hej, bubáku, vylez ven! - prolézání chodeb, hrátky a dílničky……

VSTUPNÉ – obvyklé (80 Kč a 50Kč) a všechny aktivity uvnitř areálu zdarma.