Z Mošnova odletí první letadlo do Londýna

Ostrava – První cestující mají možnost odletět z Mošnova do Londýna. Nízkonákladový přepravce na ostravském letišti, společnost RyanAir, bude do hlavního města Spojeného království lítat třikrát týdně. Doplní tak pravidelné linky do Prahy a Paříže.

Na letiště Stansted, padesát kilometrů severně od Londýna, se z Moravskoslezského kraje dostanou ode dneška za hodinu a půl. Kraji se tak konečně podařilo dostat do Mošnova letadla mířící do atraktivní lokality.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Společnost RyanAir se ve smlouvě s Moravskoslezským krajem zavázala, že bude linku do Londýna provozovat v příštích třech letech. Kraj jí za to odpustí část letištních tax.

Kolik přesně společnost ušetří, kraj ani vedení letiště říci nechce. Je to obchodní tajemství. Letiště ale na svých stránkách nabízí nově příchozím společnostem slevu mezi 50 až 95 procenty. Vedení kraje se nebojí ani toho, že by RyanAir po třech letech, kdy přijde o finanční výhody, terminál opustil, jako to udělal v Praze.

Pokud vydrží celé tři roky, bude jedním z nejdéle fungujících dopravců létajících z Mošnova do zahraničí. V květnu 2005 provozoval dopravce půl roku linku do Mnichova. Pro nezájem cestujících ale skončila. Nejdéle létala do Vídně společnost CCA, a to i díky sedmdesáti milionové dotaci kraje v prvních dvou letech. Půl roku mohli cestující z Mošnova létat do Moskvy. Kraj za to zaplatil 33 milionů a firma pak linku taktéž zrušila. A nevyšel ani druhý pokus o lety do Mnichova.

Jediná linka do zahraničí, která zatím funguje, je spojení do Paříže. Naopak v květnu opět přerušila společnost Danube Wings lety do Vídně.

Možné je podle vedení letiště i to, že by se přes léto mohli dostat cestující z Ostravy do Itálie. Jestli by šlo o linku do Milána nebo Říma, je zatím v jednání.