Zbrašovské aragonitové jeskyně slaví sto let od objevení

Teplice nad Bečvou - Sto let od svého objevení slaví Zbrašovské aragonitové jeskyně. Unikátní systém podzemních prostor vyhloubila v Teplicích nad Bečvou uhličitá kyselka. Složitý komplex chodeb, dómů, komínů a puklin zdobí krystalická seskupení vzácného minerálu aragonitu a taky gejzírové stalagmity. Jeskyně hydrotermálního původu jsou přitom jako jediné v České republice přístupné lidem.

V létě 1912 v místě zvaném Na Baránce v katastru bývalé obce Zbrašov se při pracích v kamenolomu objevila ve skalní stěně puklina, ze které o Vánocích začala vystupovat pára. To upoutalo pozornost tehdejšího zbrašovského starosty Josefa Chromého a jeho bratra Čeňka. Po Novém roce se proto pustili do průzkumu.

Oba bratři se do jeskyně spustili dírou. Sestup si přitom usnadňovali pomocí žebříků, které si vyrobili.Jeskyně mají v současné době něco přes čtrnáct set metrů. Lidem je přístupná asi čtvrtina. Podzemí přitom láká pěti základními unikáty. Kromě koblihové výzdoby, gejzírových stalagmitů a tůní plných oxidu uhličitého je tím největším lákadlem aragonitový závěs. Ten se vytvořil nad hladinou kyselkových jezer.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Na stoleté výročí objevení jeskyní teď upozorňuje výstava na zámku v Hranicích. Výročí připomene také akce s názvem „Jeskyňáři na světle“. Lidé se díky ní seznámí s pomůckami speleologů a s prací Speleologické záchranné služby. Nebudou chybět ani koncerty a přednášky.